Європейські технологічні компанії, які працюють з оборонною промисловістю, що довгий час була інвестиційним табу для багатьох венчурних фірм, отримують рекордні обсяги фінансування після повномасштабного вторгнення росії в Україну, повідомляє Bloomberg.

Минулого року уряди європейських країн збільшили витрати на військову оборону, пообіцявши виділити мільярди євро на модернізацію і розбудову своїх збройних сил. Приватні інвестиції в технологічні компанії, пов’язані з обороною, зросли паралельно. За свідченням постачальника даних про стартапи Pitchbook, інвестиції в аерокосмічну та оборонну галузі минулого року досягли історичного максимуму — майже 780 мільйонів євро.

У мирний час в Європі інвестиції в оборону можуть бути суперечливими. Наприкінці 2021 року інвестиційна компанія, якою керує засновник Spotify Даніель Ек, вклала 102,5 мільйона євро ($109 мільйонів) у Helsing.AI — компанію зі штучного інтелекту, яка надає аналітику даних на полі бою. Новини про інвестиції викликали заклики бойкотувати Spotify і скарги на те, що сервіс потокового передавання музики підтримує військові дії.

Подібні кроки зараз зустрічаються набагато частіше. Технології, які можуть мати як військове, так і комерційне застосування — зазвичай класифіковані як «подвійного використання» — привернули новий інтерес інвесторів після вторгнення росії в Україну.

У жовтні Project A, Sanno Capital і мільярдер Пітер Тіль інвестували $17,5 мільйонів доларів у Quantum-Systems GmbH, компанію з виробництва безпілотників, яка розробляє док-станції, які дозволяють заряджати та розгортати безпілотні літальні апарати без участі оператора. Пристрої призначені для використання військовими, прикордонниками, гірничодобувними компаніями та для ведення спостереження в містах.

У 2022 році Quantum-Systems поставила 42 дрони через збройні сили Німеччини для підтримки української армії.

Частково через війну європейські оборонні стартапи уникли ширшого падіння інвестицій у технології. Оскільки процентні ставки та інфляція зросли на початку 2022 року, джерело грошей венчурного капіталу, які надходили під час пандемії, висохло для багатьох стартапів. Аерокосмічні та оборонні технології були помітними винятками, і ці сектори продовжували забезпечувати інвестиції, попри спад.

За словами Гундберта Шерфа, співзасновника Helsing.AI, це, ймовірно, триватиме й надалі, оскільки все більше інвесторів та інженерів у Європі переосмислюють свої пріоритети перед обличчям російської агресії.

«Україна, очевидно, показала, що демократії мають створювати, а не брати технології, — сказав Шерф, який раніше був старшим радником Міністерства оборони Німеччини. – Люди все більше зацікавлені в тому, щоб зробити внесок у більшу місію».

Європейські країни збільшили свої оборонні бюджети після початку війни. Німеччина, яка десятиліттями обмежувала витрати на свої збройні сили, оголосила про нові зобов’язання щодо фінансування оборони та виділила 10 мільярдів євро (10,6 мільярда доларів) на купівлю 35 винищувачів F-35A Lightning II. У квітні, незабаром після вторгнення, НАТО запустив програму Defence Innovation Accelerator, спрямовану на інвестування 1 мільярда євро в стартапи на ранніх стадіях та інші глибокі технологічні фонди, які відповідають стратегічним цілям блоку.

Минулого року Фонд оборони ЄС також виділив 1,2 мільярда євро на 61 проєкт досліджень і розробок у сфері оборони.

Даніель Метцлер, генеральний директор компанії Isar Aerospace, яка розробляє ракети для супутників, які також можуть використовуватися в оборонних цілях, каже, що війна в Європі змінила погляди деяких співробітників на цей сектор.

«Вони хочуть допомогти зберегти мирне існування на нашій планеті, — сказав Метцлер. — На мій погляд, вони менше ухиляються від роботи над технологіями подвійного призначення. Можливо, якихось три-чотири роки тому вони ніколи не думали б працювати в такій сфері».

Німецький виробник ракет також помітив зростання інтересу інвесторів до технологій подвійного призначення після початку війни.

«Ще два роки тому всі казали: «Ні, ми не будемо торкатися жодних технологій, пов’язаних з обороною, тому що деякі з їхніх партнерів та інвесторів сказали, що їм заборонено займатися військовими технологіями, — сказав Метцлер. – Це дійсно змінюється як з боку інвестора, так і з боку LP».