Компанія SpaceX оприлюднила зняте з дрона відео процесу встановлення Starship Ship 24 на перший ступінь Super Heavy Booster 7.

Хоча дата запуску цієї зв’язки ще не оголошена, тестовий політ очікується десь у березні. Нагадаємо, SpaceX Starship не літав вже майже 2 роки, а Super Heavy не літав ще жодного разу. Має бути цікаво.

Starship Ship 24 насправді вже двадцять шостий прототип надважкого космічного корабля SpaceX. Вперше його помітили на космодромі Бока-Чика ще у листопаді 2021 р., а 9 серпня 2022 р. Ship 24 пройшов статичний вогневий тест і готовий до орбітального запуску.

Super Heavy Booster 7 – вже п’ятий прототип надважкого першого ступеня Starship. Вперше його побачили 29 вересня 2021 р., статичний вогневий тест пройшов 9 серпня 2022 р.

Наступний етап тестування – гідровипробування, під час яких стартовий стіл має витримати вагу повністю заправленого Starship та Super Heavy, а це майже 5 000 тонн.

Загалом-то січень 2023 р. видався у SpaceX дуже «спекотним». Зараз компанія має чотири готових до старту ракети на чотирьох різних стартових майданчиках – два Falcon 9 готові до запусків, Falcon Heavy лише викотили з ангара та вже згаданий Ship 24 плюс Super Heavy Booster 7 на Бока-Чика. Крім того, у космосі знаходяться відразу два кораблі Dragon: вантажний CRS-26 та пасажирський Crew-5 Dragon.

З початку 2023 року SpaceX здійснила вже 2 запуски, ще 9 заплановані до кінця січня. Непогано, Ілон Маск, все ж таки займатися космосом краще, ніж лізти до політики.