Біотехнологічна компанія з США отримала умовне схвалення Міністерства сільського господарства країни на першу вакцину для медоносних бджіл, що, на думку вчених, може допомогти контролювати низку вірусів і шкідників, які скоротили світову популяцію. Це перша вакцина, схвалена для комах в Сполучених Штатах, повідомляє The New York Times.

Компанія Dalan Animal Health розробила профілактичну вакцину, яка захищає медоносних бджіл від американської плодожерки — агресивної бактерії, яка може швидко поширюватися від вулика до вулика. Попередні методи лікування включали спалювання заражених колоній і всього пов’язаного з ними обладнання або використання антибіотиків.

Далаїл Фрейтак, доцентка кафедри дослідження медоносних бджіл в Університеті Карла-Франценса в Граці (Австрія) і головна наукова співробітниця Dalan, каже, що вакцина може допомогти змінити підхід вчених до здоров’я тварин.

«У світі існують мільйони бджолиних вуликів, і вони не мають належної системи охорони здоров’я порівняно з іншими тваринами, — сказала вона. — Тепер у нас є інструменти, щоб підвищити їхню стійкість до хвороб».

Вакцина, яка містить мертві версії личинок бактерії Paenibacillus, потрапляє у бджолу у вигляді їжі. Вакцина входить до складу маточного молочка, цукрового корму, який дають бджолиним маткам. Після того, як вони проковтнули його, вакцина відкладається в яєчниках бджіл, забезпечуючи імунітет личинкам, що розвиваються, коли вони вилуплюються.

Першою метою вчених була боротьба з американською плодожеркою — бактеріальним захворюванням, яке перетворює личинки на темно-коричневі, а вулик видає гнилий запах. Ця хвороба лютувала протягом 1800-х і на початку 1900-х років у бджолиних колоніях в деяких частинах Сполучених Штатів. Хоча американська плодожерка не така руйнівна, як кліщі варроа які викликають Варроатоз, бактерія може легко знищити колонії з 60 000 бджіл.

Впровадження вакцини відбувається в критичний момент для медоносних бджіл, які є життєво важливими для світової продовольчої системи, але скорочуються в глобальному масштабі через зміну клімату, пестициди, втрату середовища проживання та хвороби.

Живлячись пилком і нектаром, медоносні бджоли запилюють близько третини продовольчих культур у США і допомагають виробляти сільськогосподарську продукцію на суму близько $15 млрд щороку. Багато бджолярів здають в оренду свої вулики по всій країні, щоб допомогти в запиленні мигдалю, груш, вишень, яблук тощо.