Компанія AMD на виставці CES 2023 анонсувала чипи сімейства Ryzen 7000X3D з додатковим кеш-буфером L3. Моделі з мультишаровим компонуванням кристалів повинні отримати чималу перевагу над класичними CPU в окремих типах здач. Продаж чипів нового сімейства має розпочатись у лютому, але AMD вже додала на сайті інформацію з розширеними специфікаціями.

Ryzen 7000X3D не підтримують розгін та мають нижчі робочі температури (Tjmax)

Перш за все звернемо увагу на оформлення нових роздрібних коробок. Цього разу виробник робить помітний акцент на підтримці технології 3D V-Cache. Відповідний яскравий шильдик прикрашає пакування.

Судячи з габаритів коробки, припускаємо, що Ryzen 7000X3D з TDP 120 Вт, як і моделі Ryzen 7000X не будуть комплектуватись штатною системою охолодження. Не дивлячись на те, що представлені базові версії Ryzen 7000 з TDP 65 Вт постачатимуться з повітряними кулерами, для рішень з 3D V-Cache знадобиться додатково придбати охолоджувач.

Ryzen 7000X3D не підтримують розгін та мають нижчі робочі температури (Tjmax)

Ще одна особливість Ryzen 7000X3D – зменшення максимальної робочої температури. Якщо для базових моделей та Ryzen 7000X пікове значення Tjmax складає 95С, то для очікуваних моделей з 3D V-Cache це 89С. Що навіть на 1С нижче, ніж у попередника Ryzen 7 5800X3D, який мав Tjmax на рівні 90C.

Ryzen 7000X3D також не будуть підтримувати розгін. Відповідна опція взагалі відсутня в специфікації чипів. Можливо якісь уточнення з’являться безпосередньо перед початком продажів процесорів з 3D V-Cache, але все ж не варто розраховувати на можливість вільного оверклокінгу. Чипи з багатошаровим компонуванням чутливі до підвищення потужності та напруги живлення, тому доведеться розраховувати на оптимізації за допомогою PBO (Precision Boost Overdrive) та Curve Optimizer.