Російські хакери атакували три лабораторії ядерних досліджень у США. Група під назвою Cold River минулого літа провела фішингову кампанію проти вчених з лабораторій Брукхейвена, Аргонна та Лоуренса Лівермора, намагаючись отримати паролі. Про це повідомляє Reuters.

Вважається, що ці дії мали місце в серпні та вересні, приблизно в той час, коли експерти ООН відвідали атомну електростанцію на території України, що досі знаходиться під окупацією росії. Експерти мали намір допомогти запобігти потенційній катастрофі після потужного обстрілу в цьому районі.

Незрозуміло, чи були спроби фішингу успішними та чому хакери намагалися отримати доступ до систем лабораторій. Однак Адам Мейерс, старший віцепрезидент з розвідки компанії з кібербезпеки CrowdStrike, сказав Reuters, що Cold River «бере участь у безпосередній підтримці інформаційних операцій Кремля».

Минулого року група злила електронні листи колишнього керівника MI-6, служби зовнішньої розвідки Великобританії. Кажуть, що Cold River також націлилася на неурядові організації, які розслідують воєнні злочини. Повідомляється, що така кампанія була проведена приблизно в той час, коли комісія ООН заявила, що російські сили несуть відповідальність за воєнні злочини та порушення прав людини в перші дні вторгнення агресора в Україну.