ASUS створив нову технологію 3D дисплеїв для ноутбуків ProArt Studiobook 16 3D OLED та Vivobook Pro 16X 3D OLED

Компанія ASUS представила на CES 2023 ASUS Spatial Vision — першу у світі технологію 3D OLED-дисплея без окулярів (автостереоскопічного дисплея), яка дозволяє бачити об’ємне зображення на екрані ноутбука без додаткових аксесуарів.

Це стало можливим завдяки використанню лінзового растра та камер для відстеження положення очей, що разом дозволяють дисплею формувати окремі зображення для кожного ока, створюючи автостереоскопічний ефект тривимірності. До того ж користувачі таких дисплеїв можуть перемикатися між режимами 2D і 3D.

Ця нова технологія може пришвидшити творчий процес та розробку нових продуктів, оскільки користувачі зможуть одразу розглядати тривимірні об’єкти та ефекти на екрані та не потребуватимуть фізичних прототипів, що заощадить час та гроші.

Ці OLED-дисплеї мають контрастність 1 000 000:1, час відгуку 0,2 мс та частоту оновлення 120 Гц, що забезпечує плавність зображення та мінімізує перехресні наведення.

Технологія 3D OLED-дисплеїв без окулярів поєднується з програмами в ASUS Spatial Vision Hub, які дозволяють дивитися 3D-відео та фільми, грати в 3D-ігри, займатися візуалізацією 3D-моделей та створенням контенту.

Першими пристроями з підтримкою екранів ASUS Spatial Vision стали 16-дюймові ноутбуки для створення контенту ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604) та Vivobook Pro 16X 3D OLED (K6604).

ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604) — це перша у світі портативна робоча станція 3D OLED для творчості. Ноутбук має спеціальну конструкцію корпусу, що дозволила звузити рамку навколо екрана та виділити місце для вентиляційних отворів на задньому боці. Шарнір екрана дозволяє розкладати ноутбук на 180°.

Завдяки 3D OLED-дисплею роздільною здатністю 3,2K та частотою оновлення 120 Гц, автори контенту та геймери зможуть переглядати тривимірні фотографії, відео та навіть грати в ігри без окулярів чи гарнітур. Це допоможе швидше створювати тривимірний графічний контент, а технологія ASUS Spatial Vision дозволить в режимі реального часу перетворювати двовимірну графіку у тривимірну.

Ноутбук використовує процесор Intel Core i9-13980HX 13-го покоління, відеокарту NVIDIA GeForce RTX 4070, 32 ГБ оперативної пам’яті з можливістю її збільшення до 64 ГБ, а також сховище файлів, яке може складатися одразу з двох M.2 NVMe PCIe 4.0 накопичувачів місткістю по 4 ТБ.

Ноутбук також отримав великий тачпад зі зворотним зв’язком, підтримку стилуса та інтуїтивний поворотний контролер ASUS Dial. Для підключення сучасних периферійних пристроїв ноутбук має два порти Thunderbolt 4 з пропускною здатністю 40 Гбіт/с.

Для тих, хто надає перевагу більш звичним дисплеям, також доступна традиційна сенсорна 2D OLED-панель. Трохи згодом, у другому кварталі 2023 року, сімейство ProArt Studiobook 16 OLED поповниться моделлю із професійною відеокартою NVIDIA RTX.

ASUS Vivobook Pro 16X 3D OLED (K6604) — це 16-дюймовий ноутбук для творчих людей, що також використовує технологію ASUS Spatial Vision та перший у світі автостереоскопічний 3D OLED-дисплей з роздільною здатністю 3,2K і частотою оновлення 120 Гц, що не потребує спеціальних окулярів. Він може містити до 64 ГБ оперативної пам’яті DDR5 4800 МГц у двох слотах SO-DIMM та SSD-накопичувач PCIe 4.0 x4 обсягом до 2 ТБ.

Ноутбук оснащено процесором Intel Core i9-13980HX 13-го покоління та відеокартою NVIDIA GeForce RTX 4070. Крім того, він підтримує мультиплексор MUX Switch та драйвери NVIDIA Studio для підвищення швидкодії в іграх.

Vivobook Pro 16X 3D OLED також отримав контролер ASUS DialPad для роботи в професійних програмах для творчості. Для підключення периферії в моделі є два порти Thunderbolt 4 для передачі даних з пропускною здатністю 40 Гбіт/с.