Майкл Андретті, син чемпіона світу Formula 1 Маріо Андретті та голова мультидисциплінної гоночної команди Andretti Autosport, та президент General Motors Марк Ройс оголосили, що компанії разом працюватимуть над проєктом Formula 1, використовуючи бренд Cadillac.

Поки що ніяких часових рамок немає, але Майкл Андретті стверджує, що він має підписану угоду на силові агрегати від існуючого постачальника двигунів F1. Хто це. наразі невідомо, але General Motors начебто має непогані стосунки з Honda. Дебют нової команди навряд чи відбудеться раніше 2026 року, коли зміниться регламент щодо двигунів.

Насправді родина Андретті давно вже шукає способи повернутися у Formula 1, але FIA останні декілька років наче ігнорувала усі їх пропозиції. Але зараз, при підтримці відомого автобренду, це геть інша справа. Президент FIA Мохаммед Бен Сулаєм вже привітав таке рішення Andretti Autosport та General Motors.

«Я вітаю новини про партнерство Cadillac та Andretti. FIA з нетерпінням чекає подальших обговорень щодо зацікавленості в участі у чемпіонаті світу F1», – написав президент FIA.

Майбутня команда Andretti Cadillac буде базуватися у новій штаб-квартирі Andretti Autosport, яка будується зараз у місті Фішерсі, Індіана. Але, крім того, команда буде мати ще одну базу у Великій Британії, ймовірно поблизу Бреклі. Звісно ж, Андретті, як і усі американці, які з наступного року матимуть 3 Гран-прі на території США, хочуть бачити на стартовій решітці американського пілота. Ним може стати Колтон Герта, який виступає за Andretti Autosport в серії IndyCar.

«Я вважаю, що ми цілком підходимо, щоб стати новою командою Формули-1 і можемо принести цінність серії та нашим партнерам, а також хвилювання для вболівальників. Я пишаюся тим, що GM і Cadillac поряд з нами. GM і Andretti Autosport поділяють спільну спадщину, яка народилася з любові до перегонів. Тепер у нас є можливість поєднати наші пристрасті до автоспорту та відданість інноваціям, щоб створити справжню американську команду Formula 1». – сказав Майкл Андретті.

Andretti Autosport дійсно має гоночну ДНК. Родина Андретті налічує вже 8 гонщиків трьох поколінь: Маріо Андретті (чемпіон світу Formula 1, 1978 р.); Альдо Андретті (його брат близнюк); Майкл Андретті (син Маріо), Джефф Андретті (син Маріо); Джон Андретті (син Альдо), Адам Андретті (син Альдо), Марко Андретті (син Майкла, онук Маріо), Джаред Андретті (син Джона, онук Альдо). Andretti Autosport має команди у серіях IndyCar Series, Indy Lights, Indy Pro 2000, Formula E, Australian Supercars Championship та Extreme E.

Andretti Autosport разом з General Motors (Cadillac) йдуть у Formula 1

Щодо Cadillac, то у 1950-60 рр. цей бренд брав участь у перегонах NASCAR, на початку 2000-х виставляв прототипи в American Le Mans Series, непогано змагався у GT World Challenge America, а зараз виступає з прототипами в перегонах на витривалість IMSA SportsCar Championship.