Не лише Київ б’є температурні рекорди, по усій Європі протягом грудня 2022 р. та початку січня 2023 р. спостерігається аномально висока температура. Майже усі країни континенту оновили свої температурні рекорди, а якщо казати про окремі метеостанції, то рахунок вже йде на тисячі. Про це пише Watchers News.

«Ми щойно спостерігали найтепліший січневий день у багатьох країнах Європи. Справді безпрецедентні значення у сучасних записах. – каже шотландський метеоролог Скотт Дункан. – Занадто багато рекордів по окремих метеостанціях, щоб навіть порахувати. Тисячі.».

Наприклад, день 1 січня 2023 р. виявився найтеплішим у Латвії – 11,1°C, Данії – 12,6°C, Литві – 14,6°C; Білорусі – 16,4°C; Нідерландах – 16,9°C, Польщі – 19°C та Чехії – 19,6°C. У Польщі зафіксовано історичний максимум нічної температури 1 січня – 19°C, таких температур у цьому регіоні буває не кожну ніч навіть влітку!

Сотні рекордів побито у Німеччині (982 місячних рекорди за 3 дні), 1 січня температура піднялася до 19,4°C.

Тепло було в Австрії – 19,7°C, Угорщині – 18,9°C, Словенії, Хорватії, Боснії та Герцеговині та Сербії – 19°C, у Румунії взагалі зареєстрована температура вище 20°C.

Якщо казати про Україну, то 2 січня у Львові зафіксовано 14,9°C, у Рівному та Києві – 13,2°C, Вінниці – 13,1°C, Конотопі – 8,6°C, у Чернігові – 10,3°C.

У той самий час на більшості території США панує незвично холодна погода. Навіть в завжди теплих південних містах прохолодно, прохолодніше ніж у Європі. Сьогодні вдень в Лос-Анджелесі лише 12°C, Феніксі – 8°C, Далласі – 3°C, Г’юстоні – 8°C, Новому Орлеані – 10°C, Альбукерке – мінус 3°C! Це не рекордно низькі значення, але досить низькі. Сніг випав навіть в Каліфорнії, Аризоні та Нью-Мексико.

Аномально тепла зима в Європі – це позитивний фактор з точки зору економіки, що дозволяє зменшити витрати природного газу (привіт окупантам!) та електрики. Але така температура вкрай негативно позначиться на сільському господарстві, що може сприяти поглибленню всесвітньої продовольчої кризи. Крім того, тепла зима сповільнює ведення бойових дій та затримує український контрнаступ, який багато військових експертів очікувало після того, як морози скують ґрунт.