Наприкінці листопада 2022 р. з’явилися перші фото снарядів калібру 152 мм українського виробництва. І ось нарешті ці снаряди, вже в достатньому для бойового використання обсягу, були помічені на фронті. На це звернув увагу OSINT-акаунт Ukraine Weapons Tracker.

На фото, що оприлюднив Ukraine Weapons Tracker, можна побачити артилерійські боєприпаси українського виробництва, а саме 152-мм фугасні снаряди ОФ-25Т 2022 року випуску, які можна використовувати з радянськими буксируваними гаубицями Д-20, 2А65 «Мста-Б», а також з САУ 2С3 «Акація» та САУ 2С19 «Мста-С».

152-мм снаряди українського виробництва вже на фронті

Індекс снаряда ОФ-25Т відрізняється від індексу класичного радянського снаряда ОФ-25, ймовірно, через іншу техніку виготовлення. Снаряди зібрані з кількох відфрезерованих частин, що дозволяє легко їх ідентифікувати. Застосовувана вибухівка також відрізняється від радянської. Замість А-ІХ-2 (гексал) в радянських снарядах, в ОФ-25Т використовується менш потужний тротил.

152-мм снаряди українського виробництва

Крім того, на думку OSINT-спеціалістів, Укроборонпром перезаряджає відстріляні гільзи 152-мм снарядів новими зарядами. На деяких фото на гільзах, окрім звичайного радянського маркування, можна побачити нове, датоване 2022 роком.

Як стверджує Укроборонпром, виробництво снарядів калібру 152 мм, яке мало розпочатися ще декілька років тому, було зірвано через підрядників, які не змогли забезпечити поставку вибухової речовини та обладнання для виробничої лінії. По цих фактах відкрито кримінальне провадження.

152-мм снаряди українського виробництва вже на фронті

Зараз і ЗСУ, і російські окупаційні війська намагаються усіма силами розв’язувати проблему нестачі боєприпасів. Україна краще захищена від «снарядного голоду» внаслідок постачань снарядів як радянських калібрів, так і калібрів НАТО від західних партнерів. Крім того, використання сучасних 155-мм гармат, які мають кращу за радянські точність, допомагає зменшити витрати снарядів. А ось росіяни намагаються налагодити виробництво в Росії та Білорусі, а також закупити снаряди у Північної Кореї, але щільність обстрілів з боку військ агресора вже значно зменшилась порівняно з початком повномасштабної війни.

Нагадаємо, артилерія залишається основною вогневою силою цієї війни, як і 80 років тому, як і 105 років тому. Масове використання фронтової авіації майже неможливе через високу щільність засобів ППО з обох боків.