Польща продовжує озброюватися, цього разу країна вирішила посилити свої розвідувальні здібності й уклала контракт з Францією на побудову двох розвідувальних супутників, оснащених камерами з роздільною здатністю 30 см. Про це пише Reuters.

Сума контракту становить €575 млн, підрядником виступає французька компанія Airbus Defence & Space. Строк виконання – 2027 рік. Станція керування супутниками буде знаходитися у Польщі. Угоду підписали міністр оборони Польщі Маріуш Блащак та міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

«Сьогодні ми затвердили угоду про оснащення Війська Польського розвідувальними супутниками. Це гарна можливість покращити наші вміння заздалегідь розпізнавати загрози», – сказав Маріуш Блащак.

Згідно з даними N2YO наразі Польща має на орбіті 10 супутників, більшість з яких це комерційні кубсати сузір’я STORK польської компанії SatRevolutions з камерами з роздільною здатністю 5 м, що були запущені у середині 2021 та на початку 2022 р. Майбутні супутники від Airbus Defence & Space мають набагато краще обладнання.

Перший власний супутник Польщі, наносателіт Lem (BRITE-PL), був виведений на орбіту українською ракетою «Дніпро» у листопаді 2013 р.