Стартап Make Sunsets заявляє, що почав випускати частинки сірки в атмосферу Землі, у спробі боротися зі зміною клімату шляхом відхилення сонячного світла, пише Gizmodo.

Make Sunsets продає «охолоджувальні кредити» по $10 за штуку і робить ставку на сонячну геоінженерію, щоб охолодити планету (та заробити грошей). Компанія стверджує на своєму сайті, що вже випустила дві тестові повітряні кулі, кожна з яких наповнена приблизно 10 грамами частинок сірки та призначена для стратосфери, повідомляється на сайті компанії.

Концепція сонячної геоінженерії проста: додати світловідбиваючі частинки у верхні шари атмосфери, щоб зменшити кількість сонячного світла, яке проникає з космосу, тим самим охолоджуючи Землю. Ця ідея натхненна атмосферними побічними ефектами великих вивержень вулканів, які неодноразово призводили до різких тимчасових змін клімату протягом історії, включаючи сумнозвісний «рік без літа» 1816 року.

Хоча ми знаємо, що частинки сірки можуть відбивати сонячне світло від Землі та охолоджувати планету, непередбачувані наслідки такої дії є менш вивченими та потенційно катастрофічними. Деякі дослідження припускають, що додавання сірки над північною півкулею призведе до масових посух у Сахелі, тропічних лісах Амазонки та інших місцях. І навпаки, додавання сірки над південною півкулею може різко збільшити кількість атлантичних ураганів у північній півкулі.

Крім того, отримавши достатню кількість сірки в атмосфері, щоб суттєво охолодити Землю, нам нескінченно доведеться додавати нові частинки, щоб уникнути вступу в епоху зміни клімату, яка приблизно в чотири-шість разів гірша за ту, яку ми переживаємо зараз, згідно з дослідженням 2018 року. Аерозолі сірки не тримаються дуже довго. Тривалість їхнього життя в стратосфері становить від кількох днів до кількох років, залежно від розміру частинок та інших факторів.

Імовірно, поки цей теоретичний геоінжиніринг відбуватиметься, ми все ще будемо додавати парникові гази та частинки сірки в атмосферу. Якщо в якийсь момент система додавання сірки вийде з ладу, CO2 і метан швидко й одночасно нагріють планету. Екосистеми вийдуть із рівноваги, оскільки тварини та рослини опиняться в умовах штучно охолодженого клімату, а підкислення океану триватиме безперервно.

Засновник Make Sunsets Люк Айзман, очевидно, підводить всіх землян, до цієї катастрофи без будь-якого регуляторного схвалення або міжнародного дозволу.

Шахраї, які самостійно вирішують нав’язати геоінженерію решті людей, викликають занепокоєння відтоді, як з’явилася думка про навмисне маніпулювання атмосферою. У Пентагоні навіть є спеціальні дослідницькі групи, які працюють над методами виявлення і боротьби з такими таємними спробами. Але ефективно захищатися від сонячної геоінженерії набагато складніше, ніж творити її.

Геоінженерія майже напевно буде частиною майбутніх кліматичних зусиль, незалежно від того, чи будуть згодні з нею усі експерти.  Адміністрація Байдена офіційно затвердила кошти на дослідження в галузі сонячної геоінженерії на початку цього року. І оскільки наслідки невпинної зміни клімату прискорюються, ця ідея перейшла зі сфери спекуляцій і наукової фантастики в мейнстрим обговорення. Але для того, щоб сонячна геоінженерія не стала ще однією кліматичною катастрофою, спричиненою людиною, необхідно набагато більше (і набагато ретельніше) досліджувати цю стратегію.

Розв’язання проблеми зміни клімату майже напевно не полягає в тому, щоб «порушити» склад стратосфери Землі. Але це не завадило компанії Make Sunsets зібрати майже 750 тисяч доларів від венчурних фірм. І ще за ~29 250 000 доларів на рік, як стверджує компанія, вона може повністю компенсувати поточне потепління.