Федеральна торгова комісія США (FTC) хоче зобов’язати Mastercard почати надавати конкуруючим платіжним мережам інформацію, необхідну для обробки платежів за картками. У запропонованих примусових діях, оголошених у п’ятницю, FTC заявила, що Mastercard нібито порушила положення закону Додда-Франка, відомого як «поправка Дурбіна», заборонивши торговцям направляти транзакції через альтернативні мережі.

Дії спрямовані на «токенізацію» – технологію, яка лежить в основі мобільних платіжних застосунків, таких як Apple Pay, Google Pay і Samsung Pay.

Коли ви здійснюєте покупку дебетовою або кредитною карткою за допомогою мобільного гаманця вашого смартфона, програмне забезпечення замінює конфіденційну інформацію, включаючи основний номер, пов’язаний з вашим обліковим записом, окремим набором одноразових «токенів». Mastercard і Visa заявляють, що така практика запобігає шахрайству, оскільки токени не містять інформації, яку можна використати, коли вони «перебувають у дорозі». Лише після того, як вони потрапляють на сервери Mastercard або Visa, і їх прив’язують до початкового власника рахунку, вони вказують на когось.

За даними FTC, Mastercard історично не надавала доступ конкуруючим мережам до свого сховища токенів. Це означає, що кожного разу, коли споживачі вирішували платити за допомогою мобільного гаманця, продавці повинні були направляти транзакції через Mastercard (або Visa) і платити комісію компанії за транзакції, яка, як правило, вища, ніж у її конкурентів. Поправка Дурбіна закликає банки підтримувати дві конкуруючі платіжні мережі на всіх дебетових картках. Це положення було введено Конгресом для сприяння конкуренції між мережами. FTC не повідомила, чи досягла вона аналогічної угоди з Visa.

«У той час як ми робимо ці кроки, щоб довести це питання до кінця, не повинно бути ніяких сумнівів в тому, що токенізовані транзакції забезпечують підвищений рівень захисту як для споживачів, так і для продавців, – заявив агентству Bloomberg представник Mastercard Сет Айзен. – Це фокусування на безпеці спрямовує наші зусилля на висококонкурентному ринку і є стимулом для нас продовжувати інвестувати в інновації, які сприяють душевному спокою, якого очікує кожна людина».

FTC планує зібрати коментарі від громадськості перед голосуванням для остаточного затвердження постанови проти Mastercard.