Дослідники з Інституту сонячних технологій Helmholtz Zentrum Berlin (HZB) розробили тандемний сонячний елемент, який перетворює 32,5% сонячного випромінювання в електричну енергію — це світовий рекорд.

Тандемні сонячні елементи підвищують ефективність сонячної батареї шляхом розщеплення спектра та оптимізації кожної ділянки спектра.

Європейська сонячна випробувальна установка (ESTI) в Італії сертифікувала тандемний сонячний елемент HZB, а також включила його в таблицю ефективності найкращих дослідницьких елементів Національної лабораторії відновлюваної енергетики США.

Кремній зараз є стандартним матеріалом у сонячних батареях, а перовськіт і кремній були розроблені окремо як напівпровідникові матеріали для сонячних панелей. Вчені бачать у перовськіті невикористаний потенціал і експериментують з ним, поєднуючи його з іншими матеріалами.

Встановлено новий світовий рекорд ефективності сонячних батарей

Наприкінці 2021 року дослідники HZB досягли рекордної ефективності сонячного елемента 29,8%, а влітку 2022 року Федеральна політехнічна школа Лозанни, Швейцарія, повідомила про сертифікований сонячний тандемний елемент зі значенням 31,3%.