Компанія Google оголосила, що дві її найновіші технології, що підвищують конфіденційність (PET), включно з тією, що розмиває об’єкти на відео, будуть надані всім охочим безплатно через відкритий вихідний код.

Нові інструменти є частиною ініціативи Google «Захищені обчислення» (Protected Computing), яка має трансформувати «те, як, коли й де обробляються дані, щоб технічно забезпечити їх конфіденційність і безпеку».

Проєкт під назвою Magritte, зараз доступний на Github, який використовує машинне навчання для виявлення об’єктів і застосування розмиття, як тільки вони з’являються на екрані. Він може маскувати номерні знаки, татуювання тощо.

«Цей код особливо корисний для відеожурналістів, які хочуть забезпечити підвищені гарантії конфіденційності, – написали в блозі Google. – Використовуючи цей код з відкритим вихідним кодом, відеооператори можуть заощадити час на розмивання об’єктів на відео, знаючи, що алгоритм ML, що лежить в його основі, може виконувати виявлення по всьому відео з високою точністю».

Проєкт під назвою «Транслятор повністю гомоморфного шифрування» (FHE) дозволяє розробникам виконувати обчислення над зашифрованими даними без доступу до особистої інформації, що ідентифікує особу. Google заявляє, що це може допомогти таким галузям, як фінансові послуги, охорона здоров’я та уряд, «де надійна гарантія безпеки під час обробки конфіденційних даних має найбільше значення».

Google відзначає, що PET починають входити у вжиток після того, як були в основному академічною вправою. Білий дім нещодавно прославив цю технологію, заявивши, що «вона дозволить дослідникам, лікарям та іншим особам, які мають дозвіл на доступ, отримувати інформацію з конфіденційних даних, не маючи доступу до самих даних». У Google відзначили, що уряди США та Великобританії цього року проводять конкурс на розробку рішень на основі PET для боротьби з фінансовими злочинами та надзвичайними ситуаціями у сфері охорони здоров’я.