Китайська авіакомпанія Xpeng Aeroht уже здійснила два публічні польоти свого літаючого автомобіля. Перший відбувся в ОАЕ, другий – у Китаї.

Даний стартап підтриманий виробником електромобілів Xpeng Inc, засновник якого мільярдер Хе Сяопенг сподівається подолати регуляторні перешкоди й захопити частину ринку, який оцінюється в $1 трильйон.

Ажіотаж навколо «літаючих машин» суперечить реальності, з якою конкуруючі стартапи борються роками. Більшість інвесторів очікують закриття компаній і консолідації галузі в найближчі роки, навіть попри те, що замовлення поступово збільшуються.

«Інвестори хочуть знайти «Теслу індустрії літаючих автомобілів», – сказав Чжан Цзюньї, партнер консалтингової компанії Oliver Wyman, який допоміг створити інвестиційний дім Nio Capital. – Але для розквіту ринку може знадобитися від 10 до 15 років. Інвестування в індустрію літаючих автомобілів — це важкий марафон».

 

Модель літаючого автомобіля від китайського стартапу призначена для того, щоб їздити по дорозі понад 90% часу, а літати тільки тоді, коли є затори або перешкоди. Автомобіль має чотири електричні двигуни та вісім пропелерів, а у масове виробництво, за планами розробників, він може піти у 2025 році.

Попередня ціна автомобіля — близько $140 000.