Два американці Даніель Абаєв та Пітер Лейман були заарештовані за злам системи диспетчерської служби таксі аеропорту Кеннеді, який вони вчинили за допомогою громадян росії, повідомляє Engadget. З вересня 2019 року по вересень 2021 року вони брали з водіїв по $10 за те, щоб проскочити попереду черги таксі в аеропорту Кеннеді. Зазвичай, ці автомобілі відправляються в залежності від черговості їх прибуття.

«Роками хакерські дії обвинувачених не давали чесним водіям таксі можливості забирати замовлення в аеропорту Кеннеді в тому порядку, в якому вони прибували, — сказав у своїй заяві прокурор США Деміан Вільямс. – Тепер, завдяки спільній роботі цього офісу з Адміністрацією аеропорту, цим обвинуваченим загрожують серйозні кримінальні звинувачення за їхні кіберзлочини».

Згідно з обвинувальним висновком Міністерства юстиції США, обидва чоловіки вивчали різні способи проникнення в систему диспетчеризації таксі аеропорту Кеннеді, від підкупу людей до вставки в комп’ютер флеш-накопичувача зі шкідливим програмним забезпеченням, крадіжки планшетів і входу в систему через Wi-Fi. Абаєв у якийсь момент переписувався з одним із російських хакерів:

«Я знаю, що Пентагон зламують […]. То чи не можемо ми зламати індустрію таксі [?]».

Чоловіки використовували чат для спілкування з водіями, деякі з яких також звільнялися від сплати $10, якщо вони могли завербувати інших. Абаєв і Лейман були звинувачені за двома пунктами звинувачення у змові з метою здійснення комп’ютерного вторгнення, що передбачає максимальне покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Їх історія пов’язана з низкою російських кібератак за останні десять років, в тому числі зі зламом баз даних виборців у Флориді у 2016 році, десятирічною схемою викрадення мільйонів за допомогою шкідливого програмного забезпечення і викраденням даних НАТО у 2014 році.