Спусковий апарат InSight, який займався виявленням марсіанських землетрусів, тепер офіційно завершив свою місію і залишиться на пласкій рівнині марсіанської поверхні, в той час, як пил повільно накопичується на його сонячних батареях та інших інструментах.

Остаточна зупинка апарату не стала несподіванкою для NASA. Сонячні панелі InSight, які генерували електроенергію, покриваються пилом з того часу, як були розгорнуті на Червоній планеті. Очікувалося, що місія, офіційно відома як «Дослідження внутрішніх надр за допомогою сейсмічних досліджень, геодезії та теплопередачі» (InSight), розрядиться влітку цього року, але серія гарних погодних умов дозволила продовжити роботу на Марсі на кілька додаткових місяців.

NASA стежило за статусом спускового апарату, і коли стало зрозуміло, що час роботи апарату вичерпується, повідомлення від агентства ставали все більш емоційними. У жовтні на офіційній сторінці спускового апарату у Твіттері повідомлялося, що він «зберігає спокій», поки пилова буря затьмарює небо. Його команда подякувала шанувальникам за надсилання віртуальних листівок і запевнила мільйони людей, які надіслали свої імена разом з марсоходом, що «ми разом тут, на Марсі, моєму вічному домі».

Команда соціальних мереж також подбала про те, щоб пояснити, чому посадковий модуль не має обладнання для видалення пилу, і попросила людей пам’ятати, що на Марсі є й інші апарати, перш опублікувати останнє фото запиленого посадкового модуля.

Спусковий апарат NASA InSight втратив енергію та завершив місію на Марсі

15 грудня спусковий апарат InSight востаннє вийшов на зв’язок із Землею, йдеться в пресрелізі NASA. Агентство буде продовжувати пробувати, але після того, як команда місії не змогла зв’язатися з посадковим апаратом, вони визначили, що батареї InSight, ймовірно, були розряджені, що зробило його функціонально мертвим.

Зупинка роботи InSight завершує в основному успішну місію з вивчення внутрішніх районів Марса. Спусковий апарат стартував у травні 2018 року і здійснив посадку в листопаді того ж року. Він був оснащений сейсмометром, який зафіксував понад 1000 марсотрусів. Більшість поштовхів були відносно невеликими, але принаймні один, виявлений на початку цього року, був еквівалентний землетрусу магнітудою 5 балів. Вчені використовують дані від трясіння, щоб отримати кращу картину складу Марса.

У той час як сейсмометр був беззастережним успіхом, інший інструмент на спусковому апараті зіткнувся з неприємностями. InSight мав «крота», який був спроєктований таким чином, щоб зариватися глибоко в поверхню планети. На жаль, ґрунт біля місця посадки виявився не таким м’яким, як очікувала команда, й інструмент не зміг нормально працювати.

З усім тим, місія була досить успішною, і у квітні НАСА вирішило продовжити її до кінця цього року – або до тих пір, поки спусковий апарат не розрядиться, що врешті-решт й сталося.