Пропозиція заборонити федеральним службовцям США використовувати китайський застосунок коротких відео TikTok на урядових пристроях може стати законом, повідомляє Reuters. Це загрожує завдати удару по репутації компанії та відлякати рекламодавців, навіть якщо це не торкнеться багатьох користувачів, кажуть експерти.

Американські законодавці рано у вівторок включили цю пропозицію в ключовий законопроєкт про витрати, практично забезпечивши його прийняття пізніше цього тижня після голосування в Сенаті, який дав зелене світло аналогічному заходу.

Цей крок є останнім зусиллям США, спрямованим на боротьбу з популярною платформою соціальних мереж, яка стала предметом безлічі нещодавніх заборон на рівні штатів і довготривалої перевірки національної безпеки США через побоювання, що застосунок може бути використаний китайським урядом для цензури контенту або шпигунства за американцями.

Хоча очікується, що нова федеральна заборона не завдасть значної шкоди 130 мільйонам американських користувачів TikTok, експерти, опитані Reuters, заявили, що цей захід може завдати шкоди репутації компанії, що, своєю чергою, може відлякати цінних рекламодавців.

«Це те, через що TikTok піддається величезному ризику: репутаційний удар по бренду може вплинути на загальну монетизацію доходів, які вони можуть отримати», – сказала Юніс Шин, партнер бренд-стратега Prophet.

Заборона була включена в масивний комплексний захід щодо фінансування урядових операцій США, який, як очікується, буде проголосований цього тижня, а потім відправлений на підпис президенту Джо Байдену. Законопроєкт дає Адміністративно-бюджетному управлінню Білого дому 60 днів «на розробку стандартів і керівних принципів для виконавчих органів, що вимагають видалення» TikTok з федеральних пристроїв.

Багато федеральних відомств, включаючи Білий дім і міністерства оборони, внутрішньої безпеки та державні департаменти, вже заборонили TikTok з пристроїв, що належать уряду.

Близько 19 з 50 штатів США вже принаймні частково заблокували доступ до TikTok на урядових комп’ютерах. Більшість обмежень були введені протягом останніх двох тижнів.

Урядовий Комітет з іноземних інвестицій в США (CFIUS), який є органом національної безпеки, протягом декількох місяців намагався досягти угоди про національну безпеку для захисту даних американських користувачів TikTok, але, схоже, до кінця року вона не буде досягнута.