Україна домовилася з корпорацією Ілона Маска SpaceX про отримання тисяч додаткових терміналів Starlink для протидії російським атакам, націленим на знищення енергетичної інфраструктури.

Понад 10 000 пристроїв Starlink, які забезпечують супутниковий інтернет будуть відправлені в Україну в найближчі місяці, повідомив віцепрем’єр-міністр і міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив в коментарі для Bloomberg.

«SpaceX та Ілон Маск швидко реагують на проблеми та допомагають нам», – сказав Федоров, додавши, що він розмовляв з Маском безпосередньо. «Ілон Маск запевнив нас, що й надалі буде підтримувати Україну. Коли у нас було потужне відключення електроенергії, я в той день написав йому повідомлення, і він миттєво відреагував і вже зробив певні кроки. Він розуміє ситуацію».

Супутники SpaceX є частиною мережі Starlink, яка передає високошвидкісний інтернет на антени на Землі. Він відігравав важливу роль на початку повномасштабної війни в Україні, коли російські військові зосередилися на знищенні комунікацій. Антени Starlink дозволили українським військам підтримувати зв’язок.

За словами Федорова, Україна отримала близько 22 000 терміналів Starlink після 24 лютого.

І хоча чинного контракту ще немає, уряди кількох країн Європейського Союзу готові розділити оплату за Starlink, повідомив Федоров, відмовившись публічно назвати їх. «На сьогодні всі фінансові питання вирішені», – зазначив міністр, додавши, що навесні Україні необхідно буде знайти додаткове фінансування.