Третій квартал 2022 року не був «прогулянкою парком» для ринку ПК. Згідно з останніми даними аналітичної компанії Canalys, в цей період загальні продажі ПК у Західній Європі впали на 22%. Окремо відзначається комерційний попит, який зазвичай є стабільним, а цього року просів на 20%.

Лептопам прийшлося найгірше, де з показником у 10,4 млн одиниць все одно не стало чверті продажів. Основною причиною цього аналітики зазначають «погіршення впевненості бізнесу». Ситуація з десктопами трохи простіша, де не дорахували 6%. При цьому продажі планшетів впали на 13%, де очікуваного збільшення через початок шкільного сезону так і не трапилося.

Свого часу цьому передував COVID-19. З початку 2020 року продажі зростали та через рік досягли піка. Але вже в другому кварталі 2021 року в річному порівнянні вже майже не спостерігалося зростання. Третій квартал був трохи кращим, але потім почалися втрати. -3% в першому кварталі 2022 року, потім -18% та -22% в другому й третьому відповідно.

«Підприємства малого та середнього розміру значно скоротили купівлю комп’ютерів, більше, ніж великі організації, оскільки економічні труднощі скоротили грошові потоки, а підвищення процентних ставок зробило варіанти фінансування дорожчими», — коментує аналітик Canalys Кірен Джессоп (Kieren Jessop).

Пан Джессоп також додав, що на споживчий попит вплинула інфляція та зростання цін енергоносіїв. А через низький попит у торгових партнерів накопичилися запаси — до 38%, порівняно з 25% минулого року.

Покращення продажів під кінець року все одно не очікується. У довгостроковій перспективі Canalys очікує, що зростання знову станеться навесні 2023 року шляхом оновлення техніки, яку купували під час пандемії. Можливо, чимало людей відкладуть оновлення до 2024 року.

А от з кінця 2023 року до 2026 року очікується регулярна сезонність зі стабільним рівнем попиту приблизно на 25% від допандемійного рівня.