Китайський гігант з виробництва смартфонів Xiaomi, який має амбітну мету витіснити виробника iPhone Apple з позиції №1 у світі до 2024 року, розпочав звільнення працівників у кількох відділах, згідно з повідомленнями у соціальних мережах від працівників, яких це торкнулося, та у китайських ЗМІ, повідомляє South China Morning Post.

У Китаї звільнення часто проводяться під приводом «оптимізації бізнесу», щоб уникнути перевірки з боку трудових органів. Згідно з китайським трудовим законодавством, звільнення, що зачіпають понад 20 робочих місць, повинні бути передані на розгляд уряду.

Представник Xiaomi заявив у вівторок, що компанія здійснила «рутинну оптимізацію персоналу та організаційну раціоналізацію», яка торкнулася «менше ніж 10 відсотків від загальної чисельності персоналу».

Згідно з фінансовими результатами за третій квартал, станом на 30 вересня в компанії Xiaomi працювало 35 314 співробітників, з них понад 32 тисячі — в материковому Китаї.

Xiaomi скоротить робочі місця в декількох підрозділах свого бізнесу з виробництва смартфонів та інтернет-послуг, згідно з повідомленням китайського ЗМІ Jiemian. У повідомленні говориться, що звільненим працівникам було надано вихідну допомогу, що може скоротити фонд заробітної плати Xiaomi приблизно на 15%.

Компанія почала скорочувати працівників у цьому році на тлі зниження продажів через Covid-19 і уповільнення споживчих витрат. Останній крок може вплинути на тисячі робітників, багато з яких щойно приєдналися до компанії під час масового найму, який розпочався в грудні минулого року.

У третьому кварталі світові постачання смартфонів впали на 9% у річному обчисленні — до 297,8 мільйона одиниць, при цьому постачання в Китаї за той же період знизилися на 11% – до 70 мільйонів одиниць, згідно з даними компанії Canalys, що займається дослідженням ринку.

Виручка Xiaomi, п’ятого за величиною виробника смартфонів на китайському ринку, знизилася на 9,7% в річному обчисленні — до 70,47 мільярда юанів ($10,1 млрд) за три місяці, що закінчилися 30 вересня, в той час, як чистий прибуток скоротився на 59,1% – до 2,21 мільярда юанів.