Коли п’ять років тому компанія Epic Games випустила Fortnite, відеогра швидко стала культурною сенсацією серед мільйонів підлітків та дітей. Користувачам було легко зареєструватися та почати грати, розмовляти або листуватися з незнайомцями через гру.

Деякі діти також витрачали сотні доларів з кредитних карток своїх батьків, купуючи цифрові товари, такі як барвисте вбрання для ігрових персонажів. Ці покупки, разом з фірмовими товарами, такими як фігурки героїв, допомогли зробити Fortnite мільярдним бізнесом для Epic Games з більш ніж 400 мільйонами користувачів.

У понеділок Федеральна торгова комісія США (FTC) звинуватила компанію в незаконному зборі особистої інформації дітей, заподіянню шкоди молодим гравцям шляхом зведення їх з незнайомцями в Fortnite з можливістю живого спілкування, а також у використанні маніпулятивних методів, так званих «темних схем», щоб обдурити мільйони гравців і змусити їх зробити ненавмисні покупки, повідомляє The New York Times. В рамках історичної угоди, яка привернула увагу всієї індустрії відеоігор, Epic погодилася виплатити рекордні $520 мільйонів у вигляді штрафів і відшкодувань для врегулювання звинувачень FTC.

Це рішення також є свідченням того, що агентство виконує обіцянки Ліни М. Хан, його голови, зайняти більш рішучу позицію в регулюванні технологічної індустрії. Раніше цього місяця воно зробило агресивний крок, щоб зупинити консолідацію серед виробників відеоігор, коли подало позов до суду, щоб спробувати заблокувати придбання Microsoft за $69 мільярдів Activision Blizzard, компанії, що стоїть за популярною франшизою Call of Duty.

«Захист громадськості, і особливо дітей, від вторгнень в особисте життя в інтернеті та темних схем є пріоритетом для комісії», – сказала пані Хан в заяві в понеділок про справу Fortnite. «Ці правозастосовні дії дають зрозуміти бізнесу, що FTC. бореться з такими незаконними практиками».

У заяві Epic Games йдеться, що протягом багатьох років вона запровадила численні гарантії конфіденційності дітей та безпеку внутрішніх покупок у грі, і що «практика, про яку йдеться в скаргах FTC, не є тим, як працює Fortnite».

Запропоновані компанією мирові угоди з комісією передбачають рекордні суми у двох окремих справах, а також нові засоби правового захисту.

Epic погодилася виплатити $275 мільйонів, щоб врегулювати звинувачення регулятора у тому, що вона порушила федеральний закон, Закон про захист конфіденційності дітей в інтернеті, збираючи особисту інформацію про дітей до 13 років, які грали в Fortnite, без отримання згоди батьків, яку можна перевірити.

Крім того, компанія змушувала батьків «стрибати через обручі», щоб видалити дані їхніх дітей, а іноді не виконувала запити батьків на видалення, йдеться в юридичній скарзі, поданій в понеділок в Окружний суд США по Східному округу Північної Кароліни, де базується Epic.

Ця сума значно перевищує штраф у $170 мільйонів – попередній рекорд за порушення конфіденційності дітей, який Google погодився виплатити у 2019 році за звинуваченнями у незаконному зборі даних про дітей на YouTube та використанні їх для таргетування реклами.

Epic також погодилася виплатити $245 мільйонів для відшкодування споживачам збитків за звинуваченнями в тому, що вона використовувала маніпулятивні онлайн-практики, щоб обманом змусити гравців різного віку здійснювати ненавмисні покупки. Минулого року FTC оголосила, що має намір боротися з такими «незаконними темними схемами», які можуть маніпулювати споживачами.

Ця сума перевищує попередні відшкодування в таких випадках, включаючи врегулювання минулого місяця, коли Vonage, постачальник послуг інтернет-телефонії, погодився відшкодувати споживачам $100 мільйонів за звинуваченнями в тому, що він використовував «темні схеми», щоб ускладнити відмову від своїх послуг.

В окремій скарзі на «темні практики» Epic Games регулятори заявили, що користувальницький інтерфейс Fortnite мав контрінтуїтивно зрозумілий, непослідовний і заплутаний макет, що призводило до того, що користувачі несли витрати за допомогою натискання однієї кнопки. З гравців могли стягувати плату під час спроби активувати гру зі сплячого режиму або під час завантаження екрана, йдеться у скарзі. Діти в кінцевому підсумку списували кошти без відома своїх батьків.

Попри низку скарг від гравців, компанія використовувала маніпулятивну тактику, щоб утримати споживачів від скасування несанкціонованих платежів або запитів на повернення коштів, зазначають в FTC. Ці методи призвели до небажаних платежів користувачів на сотні мільйонів доларів, вважають у відомстві.

У своїй заяві Epic зазначила, що в індустрії відеоігор, яка швидко розвивається, давніх галузевих стандартів вже недостатньо для захисту гравців.

«Жоден розробник не створює гру з наміром опинитися в такій ситуації», – йдеться в заяві компанії. – «Ми прийняли цю угоду, тому що хочемо, щоб Epic була в авангарді захисту прав споживачів і забезпечувала найкращий досвід для наших гравців».