Випуск високопродуктивних комп’ютерів Mac Pro з чипом Apple відстає від графіка через зміни в самому чипі та виробничих планах компанії, повідомляє Bloomberg.

Коли в червні 2020 року Apple оголосила про плани переходу з процесорів Intel на чипи власної розробки, компанія планувала, що цей перехід займе близько двох років.

Зараз, наприкінці 2022 року, очевидно, що Apple пропустила встановлений нею самою термін завершення переходу. Крім того, що компанія не пропонує Mac Pro з процесором Apple, вона, як і раніше, продає найдорожчу версію настільного комп’ютера Mac mini з процесором Intel.

Попри те, що Apple практично нічого не повідомила про свої майбутні настільні комп’ютери Mac або причини затримки, компанія продовжує активно тестувати абсолютно новий Mac Pro і Mac mini на базі M2 Pro, які повинні замінити решту моделей на базі Intel.

Apple мала намір представити новий Mac Pro вже зараз, але випуск висококласного комп’ютера затримується через низку причин, включаючи численні зміни в його характеристиках, значну зміну планів компанії щодо високопродуктивних процесорів і потенційне перенесення виробництва.

Коли Apple вперше поставила собі за мету створити заміну Intel Mac Pro, вона планувала комп’ютер з процесором на базі оригінального чипа M1. Підхід передбачав дві основні конфігурації: один чип, що дорівнює потужності двох процесорів M1 Max – найпотужнішого процесора MacBook Pro – і ще один, що дорівнює чотирьом M1 Max разом узятим.

Чип з продуктивністю двох M1 Max в кінцевому підсумку був вперше представлений в Mac Studio як M1 Ultra, і Apple вирішила відсунути Mac Pro до покоління M2. Потім компанія запланувала, що Mac Pro буде випускатися у двох конфігураціях: версія M2 Ultra та M2 Ultra з подвійною швидкодією, який можна було б назвати M2 Extreme.

Чип M2 Ultra повинен був мати серйозні технічні характеристики для професійних користувачів, включаючи до 24 ядер процесора, 76 графічних ядер і можливість доукомплектувати комп’ютер щонайменше 192 ГБ пам’яті.

Чип M2 Extreme подвоїв би ці характеристики до 48 ядер процесора та 152 графічних ядер. Але ось погана новина: компанія, ймовірно, відмовилася від цієї високопродуктивної конфігурації, що може розчарувати найвимогливіших користувачів Apple – фотографів, ілюстраторів та програмістів, які цінують таку обчислювальну потужність.

Компанія прийняла таке рішення через складність і вартість виробництва процесора, який по суті є чотирма чипами M2 Max, злитими разом. Це також допоможе Apple та її партнеру Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. заощадити ресурси з виробництва чипів для більш масових машин.

Крім того, існують побоювання щодо того, скільки споживачі готові витратити грошей. Використання найсучаснішого чипа M1 Ultra підштовхує вартість Mac Studio до $5 000 – всього на $1 000 менше, ніж у нинішнього Mac Pro. Але на $3 000 більше, ніж Mac Studio з M1 Max.

Виходячи з поточної структури цін Apple, версія Mac Pro M2 Extreme, ймовірно, могла б коштувати не менше $10 000, що робить його надзвичайно нішевим продуктом, який, ймовірно, не вартий витрат на розробку, інженерних ресурсів та виробничої потужності, які б йому знадобилися.

Очікується, що Mac Pro буде побудований на чипі нового покоління M2 Ultra (а не M1 Ultra) і збереже одну зі своїх характерних особливостей: легке розширення внаслідок додаткової пам’яті, накопичувачів та інших компонентів.

Вищезгадане оновлення Mac mini буде представлено у звичайних модифікаціях M2 і M2 Pro, а нові 14-дюймові та 16-дюймові MacBook Pro з’являться на початку наступного року в модифікаціях M2 Pro і M2 Max. Компанія також продовжує придивлятися до висококласного iMac Pro з кремнієм Apple, але ця машина зазнала внутрішніх затримок з тих же причин, що і Mac Pro.

Apple також працює над кількома новими зовнішніми моніторами, включаючи оновлення Pro Display XDR, який був запущений разом з Intel Mac Pro у 2019 році. Однак не виключено, що наступний висококласний монітор компанії буде випущений після Mac Pro, оскільки комп’ютер знаходиться на вищому рівні готовності, ніж монітор.

Ці нові монітори – як і Studio Display, випущений разом з Mac Studio – будуть містити чип Apple. Це допоможе їм менше покладатися на ресурси підключеного комп’ютера.

Apple також, ймовірно, зробить значні зміни у виробництві Mac Pro.

Поточна версія, принаймні для американських покупців, збирається на заводі Flex Ltd. в Остіні, штат Техас. Але це насправді лише завершальний етап. Apple виробляє деталі в Китаї, включаючи основні внутрішні компоненти, блок живлення та корпус, а потім збирає їх в Техасі.

Компанія прийняла рішення про збірку в Техасі у 2019 році, коли вона зіткнулася з політичним тиском з боку адміністрації Трампа. Apple планувала збирати Intel Mac Pro в Китаї, але перенесла завершальні етапи в США в якості «оливкової гілки».

Тоді Дональд Трамп погрожував Apple значними тарифами на товари, вироблені в Китаї. Це могло б збільшити витрати та ускладнити виробництво ключових пристроїв, таких як iPhone, iPad та Apple Watch. Перетворення малосерійного виробництва Mac Pro на піар-акцію було невеликою ціною, яку потрібно було заплатити, щоб уникнути цього.

Тепер, коли Трамп пішов з посади, компанія може більш безпечно перенести виробництво Mac Pro у свою зону комфорту – Азію – та уникнути помилкового уявлення про те, що Mac Pro є справжнім продуктом «Зроблено в США».

Переміщення в Азію, однак, відбудеться зі значним поворотом. Замість того, щоб розгортати збірку в Китаї, як більшість моделей iPhone та інших продуктів, новий висококласний Mac, як очікується, буде вироблятися у В’єтнамі. Це країна, яка вже виробляє деякі навушники AirPods і незабаром може також виробляти ноутбуки та Apple Watch. Таким чином, це означатиме подальше зменшення залежності Apple від Китаю.