Компанія Apple виплатить $50 млн компенсації після групового позову через проблеми з клавіатурою з механізмом «метелик» у MacBook минулих поколінь.

У позові клієнти Apple стверджували, що компанія знала і приховувала, що з клавіатурою з цим механізмом у MacBook можуть бути проблеми. Через пил або невелику кількість сміття клавіші в MacBook, MacBook Air і MacBook Pro могли заїдати або перестати працювати. Це стосується моделей, випущених з 2015 до 2019 року, зазначено в позові.

При цьому підтримка Apple пропонувала змінні клавіатури з тими самими проблемами.

Учасники позову отримають компенсацію в $395, якщо замінили кілька клавіатур, $125 – за заміну однієї клавіатури, $50 – за заміну клавіш.

Також можна безплатно відремонтувати клавіатуру протягом чотирьох років після купівлі.

Клієнти компанії подали груповий позов у ​​2018 році. До цього користувачі розмістили петицію, яка  зібрала понад 17 тисяч підписів, з вимогою відкликати ноутбуки із проблемними клавіатурами.

4 травня 2020 року Apple анонсувала оновлений MacBook Pro 13 з новою клавіатурою Magic Keyboard і повністю відмовилася від механізму-«метелика» у всіх моделях ноутбуків з 2016 по 2019 рік.

«Метелик» був створений, щоб зробити ноутбуки компактнішими та спростити набір тексту. Але клавіатура  викликала проблеми у користувачів: на ній було незручно друкувати, під клавіші забивався пил, а ремонтувати пристрій було надто складно та дорого через конструкцію ноутбука.

Після групового позову Apple намагалася покращити клавіатуру за допомогою плівки, але безрезультатно. Від «метелика» довелося відмовитись.