Як і очікувалось, невдовзі після першої пробіжки з відривом від землі безпілотний винищувач Baykar Bayraktar Kızılelma здійснив свій перший повноцінний політ. Як і раніше, першим цю новину оприлюднив технічний директор Baykar Сельчук Байрактар.

«День першого польоту Bayraktar #KIZILELMA… ✈️🍎🚀
Цим польотом наша країна відчинила двері нового авіаційного світу. Так само як наші предки відчиняли браму залізних гір…
Сьогодні здійснено перший політ Bayraktar #KIZILELMA, нашого безпілотного винищувача…» – написав Сельчук Байрактар у Twitter.

Bayraktar Kızılelma піднявся у повітря о 14:59 з ВПС Центру льотної підготовки та випробувань AKINCI в Чорлу, Текірдаг (європейська частина Туреччини). Перший політ тривав 18 хвилин.

БПЛА Baykar Bayraktar Kızılelma здійснив перший політ

Проєкт Bayraktar Kızılelma, який компанія Baykar фінансує на 100% власним коштом, розпочався влітку 2021 року. І вже 14 листопада 2022 р. перший прототип Bayraktar Kizilelma з бортовим номером TC-ÖZB зійшов з виробничої лінії та був переданий до Центру льотної підготовки та випробувань AKINCI в Чорлу. Після тестувань, які тривали протягом місяця, перший політ було здійснено в рекордний термін – близько року з початку проєкту. Це дійсно вражає.

Характеристики Bayraktar Kızılelma
Вантажопідйомність – 1 500 кг
Максимальна злітна вага – 6 000 кг
Силова установка – 1 × АІ-25ТЛТ або АІ-322Ф чи TEI TF-6000
Максимальна швидкість – 900 км/год
Крейсерська швидкість – 740 км/год
Бойова дальність – 930 км
Витримка – 5 годин
Стеля – 12 000 м
Робоча висота – 10 668 м