В розробці дизайну автівок все ще використовуються методи, започатковані в тридцятих роках минулого сторіччя. Йдеться про зменшені глиняні моделі, які досі можна побачити в рекламних відео розробки нових автівок різних виробників.

За збігом обставин, саме пандемія COVID-19 змусила деяких виробників вдатися до сучасніших методів. Своїм досвідом поділилася компанія Honda. Виробник має декілька команд в різних частинах світу, й через коронавірусні обмеження та заборону подорожей, дизайнери та інженери моделі Prologue мали використовувати саме віртуальну реальність.

Вже до липня 2020 року компанія мала дві VR-студії, по одній в Каліфорнії та Токіо, де команди мали змогу надавати відгуки стосовно ітерацій інтер’єрів та екстер’єрів без необхідності у відрядженнях. Вже через два з половиною роки модель, яка розроблялася таким чином, зійшла з конвеєра.

Віртуальна реальність змінила підхід Honda в розробці автівок

В одну зі студій компанія запросила й журналістів. Розміром з половину баскетбольного поля, в ній серед іншого можна було побачити десятки шоломів Varjo та три стенди, які дозволяють віртуально посидіти в новій моделі Pilot або електрокарі Prologue.

Таким чином різним командам вдається швидше комунікувати, та й необхідність частих перельотів відпадає. Але суттєвого стрибка в розробці нові технології не дають. До того ж компанія так і не відмовилася від фізичного моделювання розробок, хоча й зменшує їх кількість.

Є й недоліки від використання VR. Наприклад, люди, які працюють над інтер’єром автівки, не мають змоги доторкнутися до матеріалів, а вони «люблять торкатися речей».

Зазначається, що Honda не є єдиним автовиробником, який вдався до застосування віртуальної реальності на виробництві. Для прикладу, Ford та Bugatti також користуються такими технологіями, де остання заявляє про повний перехід до VR у розробці.