Традиційно для Apple, черговий вечір вівторка приніс оновлення операційних систем для всіх актуальних пристроїв компанії. Серед іншого, на iPhone, iPad та Mac з’явився новий застосунок — Freeform.

Компанія Apple не так часто додає нові застосунки до стандартного переліку вже присутніх. На цей раз все ж з’явився такий. Freeform, як влучно помітив Нейтан Інгрем (Nathan Ingraham) з Engadget, нагадує продовження Notes.app, куди можна додавати зображення, малювати щось з Apple Pencil тощо. Щось дуже схоже пропонує й Freeform, за виключенням того, що текст тут вже не є чимось першочерговим.

Оновлення операційних систем Apple має новий застосунок Freeform

Документ у Freeform нагадує велику сторінку з нотатника, де зазвичай можна зробити скетч проєкту, накреслити приблизну візуалізацію нового задуму, прописати план тощо. Для цього тут є декілька інструментів, які мають допомогти. На Mac можна малювати курсором миші, на iPhone — пальцем, а на iPad ще й з Apple Pencil. Є можливість додати наліпку з нотаткою або просто текст, є бібліотека з сімома сотнями різних форм (геометричних, тварин, предметів…), можна додати зображення чи посилання.

Оновлення операційних систем Apple має новий застосунок Freeform

При цьому все це інтерактивне, що дозволяє мінімально змінювати розміри об’єктів, їх колір, форматувати текст тощо. Так само можна вставити посилання та зображення, яким можна змінювати розмір та охайно підлаштовувати один під одного. Вставити можна також музичний файл, який може програватися прямо в застосунку. А от посилання на подкасти чи YouTube-відео вже доведеться відкрити в браузері.

Оновлення операційних систем Apple має новий застосунок Freeform

Apple також наголошує на тому, що застосунок дозволяє працювати над документами з іншими людьми, яким можна надавати права редагування або лише перегляду. Ба більше, проєкт має в реальному часі відображати внесені зміни як на різних пристроях одного користувача, так й у всіх, з ким поділилися файлом. (В нашому випадку iPhone не «побачив» створений документ на MacBook Pro при увімкненій синхронізації через iCloud. Так само й не було можливості поділитися доступом. Але це тимчасова затримка.)

Серед інших цікавинок в нових системах, користувачі iPad з процесорами M1 та M2 тепер мають можливість скористатися Stage Manager на зовнішніх моніторах. (Цікаво, наскільки часто користувачі iPad підключають їх до зовнішнього монітора?)

Оновлення операційних систем Apple має новий застосунок Freeform

Stage Manager дозволить збирати різні групи застосунків для відповідних задач та швидко між ними перемикатися, що має покращити мультизадачну роботу. Принцип роботи майже не відрізняється від того, що вже мають користувачі Mac з macOS Ventura.

А для користувачів нових iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max тепер додали можливість залишити заблокований екран з функцією Always-On Display без шпалер. Таким чином на чорному фоні можна буде побачити час та віджети без фонового малюнка. Це навіть мінімально дозволить зекономити заряд батареї.