DeepMind компанії Alphabet створив інструмент штучного інтелекту, який може допомогти розпочати роботу над сценарієм до вистави або фільму.

Dramatron – це так званий «інструмент спільного написання», який може генерувати описи персонажів, сюжетні моменти, описи локацій і діалоги. Ідея полягає в тому, що люди-сценаристи зможуть компілювати, редагувати та переписувати те, що пропонує Dramatron, у відповідний сценарій.

Для початку роботи знадобиться ключ API OpenAI та, для зменшення ризику того, що Dramatron видасть «образливий текст», ключ API Perspective.

Для тестування інструменту було залучено 15 драматургів і сценаристів для спільного написання сценаріїв. Драматурги заявили, що не будуть використовувати інструмент для створення повноцінної п’єси та виявили, що результати роботи ШІ можуть бути шаблонними. Однак вони припустили, що Dramatron буде корисним для побудови світу або допоможе їм дослідити інші підходи до зміни елементів сюжету або персонажів. Вони зазначили, що ШІ може бути корисним і для «генерації творчих ідей».

Використання інструменту ШІ може викликати питання про авторство і про те, хто (або що) повинен отримати авторство на сценарій. Минулого року апеляційний суд Великобританії постановив, що штучний інтелект не може бути юридично визнаним винахідником у патенті.

DeepMind зазначає, що Dramatron може видавати фрагменти тексту, які використовувалися для навчання мовної моделі, і якщо ці фрагменти використати у сценарії, це може призвести до звинувачень у плагіаті.