Міністерство енергетики США планує оголосити у вівторок, що вчені вперше змогли провести реакцію термоядерного синтезу, яка створює чистий приріст енергії – головна віха в багатомільярдних пошуках, що тривають десятиліттями, з метою розробки технології, яка забезпечує необмежену, дешеву, екологічно чисту енергію, повідомляє The Washington Post.

Метою досліджень термоядерного синтезу є відтворення ядерної реакції, за допомогою якої створюється енергія на Сонці. Це «святий Грааль» безвуглецевої енергії, за яким вчені ганяються з 1950-х років. До його комерційного використання ще щонайменше десятиліття, але остання розробка, ймовірно, буде розрекламована адміністрацією Байдена як підтвердження масивних інвестицій уряду протягом багатьох років.

Величезні суми державних і приватних коштів були вкладені в термоядерні перегони по всьому світу з метою створення термоядерного обладнання, яке могло б постачати електроенергію в мережу без вуглецевого сліду, без радіоактивних відходів і з набагато меншою кількістю ресурсів, ніж потрібно для використання сонячної та вітрової енергії. Окрім кліматичних переваг, організатори кажуть, що це може допомогти забезпечити дешевою електроенергією бідні частини світу.

«Для більшості з нас це було лише питанням часу», – сказав старший науковець з термоядерного синтезу, знайомий з роботою Національної установки запалювання в Ліверморській національній лабораторії імені Лоуренса в Каліфорнії, де було зроблено відкриття.

Про розробку вперше повідомила газета Financial Times в неділю. Її підтвердили дві людини, знайомі з дослідженням, які говорили на умовах анонімності, щоб не випереджати офіційного оголошення. Міністерка енергетики Дженніфер Гранхолм повинна зробити офіційне оголошення у вівторок на заході для ЗМІ, який буде присвячений «великому науковому прориву».

Департамент і лабораторія відмовилися від коментарів. Представник лабораторії сказав, що дослідники все ще завершують свій аналіз і не оприлюднять жодних офіційних висновків до вівторка.

Наука про ядерний синтез ґрунтується на зіткненні двох атомів на неймовірно високих швидкостях і перетворенні енергії цієї реакції в електрику, яка може живити будинки та офіси без викидів вуглецю в повітря або скидання радіоактивних відходів у навколишнє середовище.

Протягом десятиліть вчені експериментували з термоядерними реакціями, але до цього часу їм не вдавалося створити реакцію, яка б виробляла більше енергії, ніж споживала. Хоча досягнення є значним, попереду ще стоять монументальні інженерні та наукові виклики.

Створення чистого приросту енергії вимагало залучення одного з найбільших лазерів у світі, а ресурси, необхідні для відтворення реакції в масштабах, необхідних для того, щоб зробити термоядерний синтез практичним для виробництва енергії, величезні. Що ще важливіше, інженерам ще належить розробити обладнання, здатне за доступною ціною перетворити цю реакцію на електроенергію, яку можна буде практично використовувати в енергосистемі.

За словами вчених, для створення пристроїв, достатньо великих для створення термоядерної енергії у великих масштабах, знадобляться матеріали, які надзвичайно складно виробляти.