NASA успішно повернуло космічний апарат Orion на Землю. Капсула без екіпажу безпечно впала в Тихий океан біля мексиканського узбережжя Нижньої Каліфорнії близько 12:40 за східним часом у неділю (19:40 за Києвом), ознаменувавши завершення історичної місії Artemis 1.

При поверненні на Землю капсула розвинула швидкість близько 39 400 км на годину, в той час, як її теплозахисний екран витримав палючу температуру близько 2 760 градусів за Цельсієм. За 25,5 діб Orion подолав 2,25 мільйона кілометрів у космосі.

При вході в атмосферу Землі капсула Orion успішно виконала маневр «скіп-вхід» (від англійського Stone skipping), під час якого капсула занурилася у верхні шари атмосфери Землі та піднялася з них, перш ніж знову увійти в атмосферу. На кшталт того, як запущений під певним кутом в озеро плаский камінь підстрибує на воді. Цей маневр допоміг космічному кораблю приземлитися у визначеному місці приводнення і покликаний підвищити безпеку та зменшити навантаження на екіпаж у майбутніх місіях з людьми.

На висоті близько 7,3 кілометра від землі капсула почала розгортати парашути, які допомогли їй сповільнитися під час падіння в Тихий океан.

Тепер, коли Orion успішно повернувся на землю, NASA почне збирати дані з оснащених датчиками манекенів на його борту, щоб підготуватися до майбутніх місій за участю людей. Друга місія Artemis, яка запланована на 2024 рік, відправить групу астронавтів навколо Місяця. NASA планує в кінцевому підсумку повернути людей на поверхню Місяця під час місії Artemis 3, але це може статися не раніше 2026 року.