Компанія Apple планує почати використовувати процесори американського виробництва після відкриття нового сучасного заводу з виробництва мікросхем у Феніксі, штат Аризона, повідомляє The Verge.

Для клієнтів, серед яких також AMD та NVIDIA, новий завод означає надійніше постачання чипів та швидші терміни виробництва. Компанія TSMC, власник заводу, також заявила, що наступного року почне будівництво другого заводу у Феніксі, що збільшить річний обсяг виробництва.

«Ці чипи будуть працювати в iPhone і MacBook, як може підтвердити Тім Кук», – сказав президент США Джо Байден на заході за межами заводу в Аризоні у вівторок. «Apple доводилося купувати всі передові чипи за кордоном. Тепер ми збираємося зробити більшу частину їх ланцюжка постачання тут, вдома».

Байден і генеральний директор Apple Тім Кук були присутні в північному Феніксі на церемонії «введення в експлуатацію» заводу TSMC, що ознаменувало прибуття виробничого обладнання на перший об’єкт.

TSMC є спеціалізованим ливарним заводом, що означає, що він виробляє чипи, розроблені іншими компаніями. Apple, AMD і NVIDIA є одними з її найбільших клієнтів, і навіть Intel покладається на TSMC у виробництві найсучасніших процесорів.

Перша фабрика в Феніксі буде виробляти 4-нм процесори, виробництво яких планується почати у 2024 році. Друга фабрика буде запущена у 2026 році та буде виробляти 3-нм чипи, які є найменшими та найскладнішими процесорами у виробництві на сьогодні.

Загалом, TSMC заявила, що інвестує $40 мільярдів у свої потужності в Аризоні, що є однією з найбільших прямих іноземних інвестицій, коли-небудь зроблених у виробництво в США. До 2026 року обидві фабрики будуть виробляти понад 600 000 пластин щорічно, що, за словами представників Білого дому, буде достатньо для задоволення всього попиту США на сучасні чипи.