Двоє жінок подали позов проти компанії Apple через те, що їхні колишні використовували трекери AirTag розміром з чверть дюйма, щоб переслідувати їх. У позові стверджується, що помилками Apple щодо міркувань конфіденційності з AirTag стала недбалість, яка порушує конституційне право Каліфорнії на недоторканність приватного життя. AirTag, згідно з позовом, є «необґрунтовано небезпечним продуктом», який надає переслідувачам інструмент для відстеження місцезнаходження своїх жертв.

Одна з жінок стверджує, що її колишній хлопець переслідував її після того, як сховав AirTag в колесі її автомобіля. Інша стверджує, що її колишній чоловік поклав один з трекерів у рюкзак її дитини і використовував його для моніторингу її місцезнаходження. Перша жінка стверджує, що вона була змушена переїхати до готелю після неодноразових переслідувань з боку колишнього чоловіка.

Apple випустила пристрої для відстеження в квітні 2021 року як прямого конкурента популярних на той час пристроїв Tile. Трекери, які надсилають Bluetooth-сигнал, що може бути виявлений пристроями, які знаходяться поблизу, в масивній мережі Find My від Apple, є неймовірно корисним інструментом для відстеження ключів, багажу або інших предметів, які часто губляться. Деякі люди навіть використовують їх, щоб стежити за своїми домашніми тваринами, дітьми і навіть літніми членами сім’ї, хоча етика цих випадків менш зрозуміла. Однак, ті самі функції, які роблять AirTag такими корисними, також роблять їх особливо привабливими для переслідувачів, про що попереджали захисники приватності та дослідники ще до запуску пристроїв.

Попри те, що за останній рік Apple випустила численні оновлення, спрямовані на вирішення проблем безпеки та конфіденційності, скарга звинувачує Apple у «бездумному» просуванні свого пристрою, попри хвилю занепокоєння з боку захисників, які попереджали про потенційні наслідки переслідування. AirTag, стверджується в скарзі, «революціонізували сферу, широту та легкість переслідування на основі визначення місцезнаходження».

«За ціною всього в 29 доларів, він став зброєю переслідувачів і зловмисників», – йдеться в позові.

До честі компанії Apple, вона постійно додає функції безпеки, призначені для того, щоб, хоч трохи зменшити ризик переслідування.