Регулятори конфіденційності в ЄС постановили, що Meta, материнська компанія Facebook і Instagram, не може робити надання даних для таргетованої реклами умовою приєднання до соціальних мереж. Інформацію про це опублікували Wall Street Journal та Reuters.

Це рішення загрожує зруйнувати бізнес-модель гіганта соціальних мереж і змінити фінансові основи інтернету.

Реєструючись в Facebook або Instagram, ви погоджуєтеся з політикою конфіденційності та даєте згоду на цифрове спостереження з боку соціальних мереж в рекламних цілях. Якщо ви не згодні, ви не можете мати обліковий запис. Але рада європейських регуляторів конфіденційності в понеділок ухвалила низку нових рішень, заявивши, що такий вид примусової згоди порушує Загальний регламент про захист даних (GDPR).

Хоча рішення ще не було оприлюднене, ключові деталі просочилися в пресу у вівторок. Рішення вплине не тільки на Meta. Кожна компанія, яка обслуговує таргетовану рекламу, працює так само як і гігант соціальних мереж. Іноді можна відмовитися від використання даних з інших частин інтернету для реклами в соціальних мережах, але нове рішення спрямоване на те, щоб обмежити компанії у використанні даних, які вони збирають у своїх власних мережах. Це докорінно змінить принцип захисту приватності в інтернеті.

«Рішення регуляторів ЄС, якщо воно буде підтримано, матиме драматичний вплив на доходи Meta в Європі, оскільки воно обмежить її можливості використовувати інформацію про діяльність користувачів на платформі для продажу таргетованої реклами, — зазначила Дебра Ахо Вільямсон, головний аналітик Insider Intelligence. — Однак ми очікуємо, що Meta буде енергійно боротися за захист свого бізнесу, і можуть пройти місяці, якщо не роки, перш ніж будь-який вплив буде по-справжньому відчутним».

Постанова не зобов’язує компанію Meta негайно змінити свою практику. Замість цього воно закликає Комісію із захисту даних Ірландії протягом місяця видати конкретні розпорядження, які, ймовірно, включатимуть значні штрафи. Meta, ймовірно, також подасть апеляцію на це рішення, що може дозволити зберегти статус-кво під час судового розгляду.

Коли людям надають вибір, чи хочуть вони, щоб їх відстежували в інтернеті (і при цьому вони продовжують користуватися певним сайтом або застосунком), вони, як правило, кажуть «ні». Минулого року компанія Apple впровадила налаштування конфіденційності, яке змушує застосунки запитувати дозвіл перед тим, як відстежувати користувачів. Переважна більшість людей відмовляється, і в результаті бізнес Meta різко погіршився — компанія заявила, що втратила $10 мільярдів лише через налаштування конфіденційності Apple. Рішення ЄС проти Meta може означати фінансову кризу для компанії, ціна акцій якої вже впала у цьому році. Акції Meta впали на 6,79% після закриття торгів у вівторок після цієї новини.

Але рішення, швидше за все, має набагато більше значення, ніж Meta. Багато інших компаній, від Google до TikTok і менших гравців, працюють за схожою правовою моделлю: згода на таргетовану рекламу або перехід на іншу платформу. Невідомо, наскільки широко рішення ЄС буде застосовуватися на всьому континенті, але не виключено, що одна з основоположних моделей онлайн-бізнесу може бути порушена.

Відкритим секретом технологічної індустрії є те, що багато компаній, застосунків та вебсайтів не придумали способу заробляти гроші, окрім збору даних та таргетування реклами. Якщо компанії не можуть використовувати ваші дані, вони все одно можуть показувати вам контекстну рекламу, яка базується на контенті, який ви переглядаєте. Але контекстна реклама дешевша, ніж реклама, адаптована за допомогою вашої особистої інформації, і тому менш вигідна для компанії, яка її продає.

Постанова ЄС має прямий вплив лише на бізнес, що працює в ЄС, але це ознака того, що уряди, можливо, нарешті змінюють свою позицію, коли справа доходить до приватності. Досі законодавці були готові прийняти правила конфіденційності, які роблять певні практики використання даних більш обтяжливими для ділового світу, але це перший випадок, коли великий державний орган вжив заходів для повного обмеження таргетованої реклами.