Згідно з судовими документами, коли в січні минулого року перед будинком Рубі Джонсон з’явився спецназ і через гучномовець зажадав від усіх, хто знаходився в будинку, вийти з піднятими руками, вона дивилася телевізор у халаті та капцях. Спецназ і співробітники поліції Денвера прибули до будинку Джонсон на броньованому автомобілі з німецькою вівчаркою. Поліцейські застосували таран на задніх гаражних дверях будинку пані Джонсон, а також завдали шкоди всередині будинку, йдеться в судових документах, повідомляє The New York Times.

Поліцейські шукали викрадені речі, а тим часом 77-річна пані Джонсон чекала в поліцейській машині. Через кілька годин вони поїхали. Без результатів.

У позові, поданому минулого тижня, пані Джонсон, пенсіонерка Поштової служби США, яка живе одна, стверджує, що детектив Гері Стааб отримав ордер на підставі неточної інформації сервісу Apple Find My. Мобільний застосунок, який допомагає відстежувати зниклі або втрачені гаджети Apple, такі як iPhone, iPad і MacBook, змусив його повірити, що вкрадені товари знаходяться в її будинку.

Бабуся з Колорадо подала до суду після рейду спецназу на підставі неправдивих даних з Apple Find My
Рубі Джонсон і спецназ

Марк Сільверстейн, адвокат пані Джонсон і юридичний директор A.C.L.U. штату Колорадо, заявив у понеділок, що детектив Стааб, єдиний обвинувачений, названий у позові, не повинен був подавати заяву на отримання ордера.

«У детектива не було фактів, необхідних для обґрунтування обшуку, — сказав пан Сільверштейн. – Його керівник повинен був накласти вето. Районний прокурор не повинен був давати дозвіл на обшук. Суддя не повинен був його затверджувати, а спецназ повинен був залишитися вдома».

Департамент поліції Денвера розпочав внутрішнє розслідування і працює з окружною прокуратурою над створенням тренінгу для офіцерів щодо ордерів, заснованих на таких застосунках, як Find My.

«Департамент громадської безпеки і поліція Денвера щиро вибачаються перед пані Джонсон за будь-які негативні наслідки, які ця ситуація могла мати для неї», – заявили в департаменті, додавши, що сподіваються вирішити питання без подальших судових розглядів.

Згідно з судовими документами, детектив Стааб, був призначений 4 січня для пошуків вантажівки, яка була викрадена напередодні. У документах зазначається, що власник повідомив поліції, що всередині вантажівки були чотири напівавтоматичні рушниці, тактична гвинтівка військового зразка, револьвер, два дрони, $4 тисячі готівкою та iPhone 11.

Детектив опитав власника вантажівки Джеремі МакДеніела, який розповів, що напередодні використовував Find My для пошуку iPhone і що він розмістив загублений смартфон за адресою, вказаною в судових документах. Сам МакДеніел також повідомив детективу Стаабу, що він взяв напрокат автомобіль, щоб проїхати за вказаною адресою, але не побачив своєї вантажівки. Він висловив підозри, що вантажівка могла знаходитися в гаражі будинку. Приблизно через три години після інтерв’ю з паном МакДеніелом 4 січня детектив Стааб отримав ордер на обшук, і незабаром на галявину пані Джонсон прибули співробітники поліції Денвера і спецназу.

Застосунок Find My був створений для того, щоб допомогти власникам продукції Apple знайти приблизне місцеперебування загубленої речі, згідно з юридичними умовами програми. Інструмент покладається на комбінацію стільникового зв’язку, мереж Wi-Fi, GPS і даних Bluetooth, щоб показати користувачам приблизне місцеперебування загубленого предмета.