У Австралії та Південній Африці розпочалось будівництво Square Kilometre Array (SKA), радіотелескопа, що стане найбільшим у світі на момент введення в експлуатацію у 2028 році. Це інтернаціональний проєкт, підготовка до реалізації якого тривала майже 30 років. Про це пише BBC.

У проєкті беруть участь державні наукові установи Австралії, Канади, Китаю, Франції, Німеччини, Індії, Італії, Португалії, Південної Африки, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Нідерландів та Великої Британії. На грудень 2022 р. вартість усього проєкту SKA оцінюється у $3 млрд. Перші радіосигнали новий телескоп зможе зловити не раніше 2027 року.

Збиральні масиви телескопа, які після завершення будуть мати площу збору в 1 кв. км, розташовані в Австралії (низькочастотні масиви) та ПАР (середньочастотні масиви), а центр керування та обробки, Square Kilometre Array Observatory – у Великій Британії, на території обсерваторії Джодрелла Бенка. Ядра SKA будуються в південній півкулі тому, що там найкращий огляд на Чумацький Шлях при найменших радіоперешкодах.

Початкова архітектура телескопа, яка буде збудована на першій стадії, включатиме трохи менше ніж 200 параболічних антен-тарілок висотою 12 м, а також 131 000 дипольних антен, які трохи нагадують новорічні ялинки й розкидані в компактних масивах на великій площі (74 км). Система працюватиме в діапазоні частот від приблизно 50 МГц до 25 ГГц. Очікується, що SKA буде в 50 раз чутливішим й зможе у 10 000 разів швидше оглядати усе небо, ніж будь-який з сучасних радіотелескопів.

Основні задачі Square Kilometre Array: перевірка загальної теорії відносності, картографія розподілу водню у Всесвіті, перевірка впливу темної енергії на розширення Всесвіту; дослідження темного періоду в історії Всесвіту (від 0 до 300 000 року після Великого Вибуху); вивчення еволюції космічного магнетизму та… пошук позаземного життя.

Розпочалося будівництво найбільшого у світі радіотелескопа – Square Kilometre Array (SKA)

Нагадаємо, найбільший у світі радіотелескоп декаметрових хвиль УТР-2, розташований у Харківській області, було серйозно пошкоджено під час тимчасової окупації. Рашистські варвари облаштували на території обсерваторії УТР-2 вогневу позицію, розграбували та знищили наукове обладнання.