З наступного року в ЄС «режим польоту» в електроніці відійде в минуле після того, як Європейська комісія вирішила дозволити пасажирам авіакомпаній користуватися мобільним інтернетом і навіть здійснювати дзвінки під час польоту. Це рішення дозволить авіакомпаніям надавати технологію 5G замість того, щоб пропонувати історично повільний безплатний Wi-Fi або вимагати від пасажирів платити за доступ до інтернету.

Згідно з новими правилами, пасажири авіакомпаній зможуть транслювати музику і відео, отримувати доступ до своїх застосунків і здійснювати телефонні дзвінки в літаках, оснащених 5G. План «забезпечить інноваційні послуги для людей» і допоможе європейським компаніям розвиватися, йдеться в заяві Тьєррі Бретона, комісара ЄС з питань внутрішнього ринку.

«Небо більше не є межею, коли мова йде про можливості, пропоновані надшвидким зв’язком з високою пропускною здатністю», – додав він.

Авіакомпанії будуть використовувати спеціальне мережеве обладнання під назвою pico-cell для маршрутизації дзвінків, текстів і даних через супутникову мережу, яка з’єднує літак з наземною мобільною мережею.

Федеральна комісія зі зв’язку (FCC) вперше ввела правила, що забороняють використання мобільних телефонів в 1991 році «для захисту від загрози шкідливих перешкод від використання мобільних телефонів у повітрі з наземними мобільними мережами», – написала FCC в досьє 2013 року.

Вважається, що причиною заборони використання мобільних телефонів у літаках є те, що вони можуть заважати роботі навігаційних систем пілотів. Однак у 2017 році видання Business Insider повідомило, що FCC встановила заборону на використання мобільних телефонів у літаках, щоб «захистити від радіоперешкод мережі мобільного зв’язку на землі».

Якби всі авіакомпанії дозволили доступ до мобільних телефонів на висоті 12 кілометрів у повітрі, численні вежі стільникового зв’язку на землі могли б приймати сигнал від активних мобільних телефонів, що могло б перевантажити наземні мережі, порушивши обслуговування, зазначає видання.

Дай Віттінгем, виконавчий директор Комітету з безпеки польотів Великобританії, повідомив BBC, що використання мобільних телефонів на борту літаків історично було заборонено через брак знань про те, як вони можуть вплинути на літак.

«Існувало занепокоєння, що вони можуть втручатися в роботу автоматичних систем управління польотом», – сказав Віттінгем в інтерв’ю виданню. «Досвід показав, що ризик втручання дуже малий. Рекомендація завжди полягала в тому, що коли ви перебуваєте в польоті, пристрої повинні бути в режимі літака».

Занепокоєння щодо перешкод для 5G залишається актуальним в США, але Віттінгем сказав, що у Великобританії і ЄС такі ж побоювання не поширюються.

«Існує набагато менша перспектива перешкод», – сказав він. «У нас є інший набір частот для 5G, і є нижчі налаштування потужності, ніж ті, які були дозволені в США. Люди, які подорожують, хочуть 5G. Регулятори відкриють цю можливість, але будуть зроблені кроки, щоб гарантувати, що все, що вони зроблять, буде безпечним».

Згідно з новим рішенням, держави-члени ЄС повинні будуть зробити технологію 5G доступною на авіалініях до 30 червня 2023 року.