Перебої з електропостачанням та інтернетом змушують українців шукати додаткові способи залишатися на зв’язку. І якщо з вимкненням світла часто зникає й провідний інтернет, то мобільний тримається довше, адже базові станції операторів, як правило, мають резервні джерела живлення.

Таким чином 4G (LTE) інтернет можна розглядати як резервний канал доступу до Всесвітньої мережі, який можна реалізувати трьома способами: перетворити смартфон на точку доступу, використовувати маршрутизатор з LTE модемом, або ж мобільний роутер. Будь-який з них може забезпечити потрібне резервне з’єднання, проте смартфон в режимі роботи модема сильніше нагрівається, швидше розряджається та має менші антени, щоб забезпечити кращий зв’язок з базовою станцією. 

Отже, є сенс розглянути спеціалізовані пристрої, такі як маршрутизатори з LTE-модемом та мобільні роутери. Перші не мають вбудованого акумулятора, проте можуть використовуватися із зовнішніми джерелами живлення, а от другі мають вбудовану батарею, що дозволяє легко використати їх навіть у дорозі.

Окрім того, одним з найважливіших параметрів при виборі роутера з 4G є категорія LTE. Тому варто розібратися, які існують категорії та яку швидкість вони забезпечують. Нижче наведені основні характеристики 4G-модемів.

Категорія LTE Швидкість завантаження, Мб/с Швидкість передачі, Мб/с Конфігурація MU-MIMO Тип модуляції
Cat. 4 До 150 Мб/с До 50 Мб/с 2×2 64QAM
Cat. 6 До 300 Мб/с До 50 Мб/с 2×2, 4×4 64QAM
Cat. 12 До 600 Мб/с До 100 Мб/с 2×2, 4×4 256QAM
Cat. 18 До 1200 Мб/с До 200 Мб/с 2×2, 4×4, 8×8 256QAM

Звісно, реальні швидкості можуть бути меншими, адже залежать від якості покриття, навантажень на базову станцію і т.д. Проте навіть в таких умовах, можна отримувати швидкості, близькі в порівнянні до звичайного дротового інтернету, і все це за допомогою однієї SIM-карти.

Компанія Zyxel має дуже широкий модельних рядів мобільних роутерів, тому давайте на їх прикладі розберемося, що можуть запропонувати моделі з різною категорією LTE.

Zyxel WAH7601 – це компактний роутер з підтримкою LTE Cat.4, обладнаний Wi-Fi модулем зі швидкістю до 300 Мб/с у діапазоні 2,4 ГГц. Не дивлячись на його малі розміри, він має акумулятор на 2000 мА⋅год та здатний витримувати до 10 одночасних підключень. Роутер має роз’єм Micro USB і може живитися від павербанка!

Zyxel LTE2566-M634 є старшою моделлю, підтримує LTE Cat. 6 з агрегацією каналів, що прямо впливає на максимальну швидкість LTE-модуля, яка тут складає до 300 Мб/с. Також цей кишеньковий роутер має дводіапазонний Wi-Fi, велику батарею на 3000 мА⋅год, інформативний LED-екран та підтримує до 32 одночасних користувачів. Цей роутер також має роз’єм живлення Micro USB і може працювати від павербанка!

Вбудована акумуляторна батарея, можливість під’єднати достатньо велику кількість абонентів, живлення від кишенькового павербанка – все це робить ці моделі ідеальними для мобільного інтернету в дорозі.

Також варто розглянути можливості маршрутизаторів з LTE модемом, які можна використовувати вдома або в офісі для стаціонарного інтернету, але за потреби перемикатися на 4G від мобільних операторів. І перший в черзі у нас Zyxel LTE3202-M437. Цей роутер оснащений внутрішніми антенами, підтримує LTE Cat. 4, має максимальну швидкість Wi-Fi до 300 Мб/с у діапазоні 2,4 ГГц та RJ-45 порти із пропускною здатністю до 100 Мб/с. Можна під’єднати телевізор або ПК та декілька пристроїв по Wi-Fi  – чудове рішення для приватних домогосподарств, а головне – доступне за ціною.

Zyxel LTE3301 PLUS NEBULA може використовуватися не тільки, як домашній роутер, а й рішення для бізнесу. Він підтримує LTE cat. 6, що забезпечує швидкість до 300 Мб/с на прийом, має гігабітні порти та потужні зовнішні антени для підсилення 4G-сигналу. За взаємодію із бездротовими клієнтами відповідає дводіапазонний Wi-Fi модуль на загальній швидкості до 1200 Мб/с. Роутер має власний інтерфейс для налаштування, але головною його особливістю є можливість керування через хмарну систему Nebula. 

За допомогою системи хмарного керування Zyxel Nebula ви зможете отримати доступ до налаштувань свого роутера з будь-якого куточка планети. Завдяки високим швидкостям портів, LTE та Wi-Fi, а також можливості резервування між LTE та Ethernet WAN буде цікавим рішенням для малого бізнесу. Його можна використовувати як звичайний роутер з LTE, або як резервний канал.

Ну і нарешті топова модель від компанії Zyxel – LTE7490-M904. Це вуличний 4G-маршрутизатор з потужними внутрішніми антенами, захистом від пилу та вологи за стандартом IP68, захистом від грози та блискавок, з режимом роботи при температурі від -40 до +60 С. Окрім того, він має швидкість LTE-модуля до 1200 Мб/с, просте керування через додаток Zyxel Air та цілий набір функцій для захисту внутрішньої мережі даних. Завдяки великому набору видів захисту та функціональності Zyxel LTE7490-M904 може використовуватися будь-де – позаміські готелі, домогосподарства, в межах міста та на підприємствах.

Також потрібно звернути увагу на один з LTE-пристроїв від компанії MikroTik, який відрізняється специфічними можливостями та сферою застосування. Мова йде про Mikrotik SXT LTE6 kit – це роутер з LTE-модулем Cat.6, що призначений для роботи у місцях, віддалених від стільникової вежі. Завдяки потужній антені з коефіцієнтом підсилення 9 dBi та двом Ethernet-портам MikroTik SXT зможе прийняти сигнал від базової станції та забезпечити інтернетом інші пристрої вашої мережі. Підтримка LTE Cat. 6 надає можливість Mikrotik SXT LTE6 kit використовувати декілька діапазонів одночасно, що підвищує швидкість, особливо при високому навантаженні на стільникову вежу. Ще однією «фішкою» є функція PoE-out на одному з портів, тобто Mikrotik SXT LTE6 kit може забезпечити живленням ще один пристрій.

***

Сьогодні виникає все більше ситуацій, коли рішення з LTE можуть стати у пригоді. На жаль, мова йде не тільки про відпочинок за межами міста, адже наведені у цій статті пристрої можуть працювати у складних погодних умовах, забезпечувати зв’язком віддалені від веж та дротових інтернет-провайдерів домогосподарства, зберігати бізнес у робочому стані, використовуючи LTE як резервний канал. До того ж швидкості, які пропонують сучасні LTE-роутери, також зможуть задовольнити більшість користувачів, особливо враховуючи темпи розвитку девайсів та технологій мобільного інтернету.