Вперше за останні 30 років американські військові отримали новий стелс-бомбардувальник – B-21 Raider. Компанія Northrop Grumman, яка розробила літак, вперше показала силует літака, накритого саваном, ще у 2015 році. Тепер же Пентагон офіційно представив B-21 на заході на заводі Northrop Grumman в Палмдейлі, штат Каліфорнія, але більшість подробиць про бомбардувальник все ще залишаються в таємниці. Однак перед презентацією компанія назвала його «першим у світі літаком шостого покоління», що означає, що він має бути набагато технологічніший, ніж військові літаки, які перебувають на озброєнні США сьогодні.

Пентагон отримає бомбардувальник B-21 Raider з передовою стелс-технологією

За повідомленням ABC News, міністр оборони США Ллойд Остін заявив під час заходу, що «жоден інший дальній бомбардувальник не може зрівнятися з ефективністю [B-21]». Остін також сказав, що в літак вкладено «п’ятдесят років прогресу в області стелс-технологій» і що навіть найсучаснішим системам ППО буде складно виявити B-21 в небі.

Літак був розроблений з використанням стелс-технологій наступного покоління, так що він може залишатися невидимим навіть для сучасних радарів і систем протиповітряної оборони, говорилося в попередньому повідомленні Northrop Grumman. Представник компанії також заявив, що B-21 може літати в режимі повної невидимості кожен день, повідомляє Air and Space Forces Magazine, на відміну від нинішньої моделі, яка потребує сотні годин технічного обслуговування між місіями. Літак буде використовувати хмарну цифрову інфраструктуру, яка є дешевшою і простішою в обслуговуванні, і військові також можуть швидко модернізувати окремі компоненти, щоб завжди бути захищеними від нових загроз.

Пентагон отримає бомбардувальник B-21 Raider з передовою стелс-технологією

Зараз Northrop Grumman працює над шістьма одиницями B-21, які знаходяться на різних стадіях виробництва, але очікується, що ВПС США замовить щонайменше 100 таких літаків. Військові почнуть випробування стелс-бомбардувальника в Каліфорнії десь наступного року, а перші одиниці надійдуть на озброєння до середини 2020-х років.