Для того, щоб змусити акторів виглядати старше або молодшими за свій вік у фільмах, після зйомок має бути серйозний постпродакшн. Щоб полегшити процес досягнення реалістичних результатів, дослідники з Disney представили FRAN – новий інструмент штучного інтелекту, який може переконливо постарити або омолодити актора за лічені секунди.

У науковій статті Disney Research Studios пояснює, що FRAN («мережа омолодження обличчя») – це нейронна мережа, яка була навчена з використанням великої бази даних, що містить пари випадково згенерованих синтетичних облич різного віку, що дозволяє обійти необхідність пошуку тисяч зображень реальних людей різного (задокументованого) віку, які зображують однаковий вираз обличчя, позу, освітлення і фон.

ШІ від Disney омолоджує акторів за лічені секунди
FRAN (face re-aging network) – це нейронна мережа, яка була навчена на тисячах зображень синтетичних людських облич, проєктуючи, як обличчя актора могло б виглядати на камеру у різні етапи життя.

FRAN використовує цю інформацію, щоб спрогнозувати, які ділянки обличчя реальної людини будуть старіти і як саме, а потім накладає нові деталі — додає або стирає зморшки та підборіддя — на відеоматеріали.

Disney Research Studios стверджує, що це «перший практичний, повністю автоматизований і готовий до виробництва метод відновлення віку обличчя на відеозображеннях». Судячи зі зразків відео, наданих Disney, ця технологія перевершує фільтр старіння Snapchat.

При цьому Disney зазначає, що FRAN може бути непридатним для значних змін, таких як омолодження до і з дуже молодого віку, і що посивіння волосся на голові не відображається при старінні актора, оскільки цієї функції не було в наборі даних, який використовувався для навчання інструменту. З огляду на те, що ручна робота з VFX і навіть практичне застосування протезного гриму не мають цих обмежень, FRAN навряд чи зможе замінити багато робочих місць в індустрії протягом тривалого часу.

ШІ від Disney омолоджує акторів за лічені секунди
FRAN показує старіння об’єкта, навіть якщо є типові відеоефекти — наприклад, розмиття під час руху.

Disney працює над автоматизацією візуальних ефектів, оскільки це одна з найбільших компаній, що відтворює або омолоджує акторів на великому екрані. Персонажі кіновсесвіту Marvel, були візуально скореговані, так само як і персонажі «Зоряних воєн».

Це також не перший випадок, коли Disney навчає ШІ змінювати зовнішність людини на відеозаписах, оскільки його дослідницький підрозділ у 2020 році випустив «фотореалістичний» інструмент дипфейку. Industrial Light & Magic (компанія Disney, що займається візуальними ефектами) також працювала над системами для зменшення постпродукційних VFX – наприклад, гігантські світлодіодні відеоекрани висотою 6 метрів для фільму «Мандалорець».