Одна з все ще доволі екзотичних можливостей нових смартфонів — цифровий ключ від автівки, який дозволяє потрапити в машину та завести двигун завдяки лише смартфону. Для цього, звісно, потрібні відповідний новий смартфон (як-от iPhone чи Google Pixel) та нове авто (таку можливість, для прикладу, вже впроваджують BMW, Kia та Genesis).

Процедура доволі проста та нагадує оплату товарів: треба лише підійти до автівки та торкнутися потрібного місця смартфоном або «розумним» годинником. Сам ключ зберігається в застосунку Wallet. Це дійсно зручно, адже дозволяє не носити ще один ключ в кишені. По такій аналогії вже доволі давно випускаються й дверні замки, яким не потрібен ключ.

Тепер, на випадок, якщо потрібно надати доступ до автівки комусь з родичів або друзів, поділитися такими ключами можна не лише з користувачами iPhone, але й з поціновувачами конкурентних Android-смартфонів.

Цифровими ключами від автомобіля в iPhone тепер можна поділитися з Google Pixel

Apple співпрацює з IETF (Internet Engineering Task Force) та іншими компаніями для реалізації такої можливості. Першим випадком кросплатформенної передачі ключів стала підтримка роботи з Google Pixel. При цьому Google додасть таку можливість користувачам Android 12 та новіших версій ОС. В iPhone для цього знадобиться щонайменше iOS 16.1.

Прямо із застосунку віртуального гаманця ключ можна надіслати через повідомлення, пошту або навіть Whatsapp. Для окремих випадків можна скористатися одноразовим кодом. Ба більше, за необхідності можна відкликати доступ у будь-який момент. 

Наразі IETF все ще допрацьовує необхідні стандарти та співпрацює над ними лише з Apple та Google.

Цікаво, чи зможуть згодом автовиробники додавати функцію вже наявним моделям, як це було з Apple CarPlay?