Різні сервіси та сайти потроху починають підбивати підсумки 2022 року. Ось, наприклад, сайт видавництва Merriam-Webster, яке вже 180 років видає один з найвпливовіших словників англійської мови – «Американський словник англійської мови» Ноя Вебстера, або просто «Словник Вебстера», вже обрав слово 2022 року. Ним стало слово Gaslighting.

Gaslighting – 1) психологічне маніпулювання особою, як правило, протягом тривалого часу, яке змушує жертву сумніватися в достовірності власних думок, сприйняття реальності чи спогадів і зазвичай призводить до плутанини, втрати впевненості та самооцінки, невизначеності власних емоційних чи психічних станів й залежність від зловмисника; 2) дія або практика грубого введення когось в оману, особливо для власної вигоди.

Цікаво, що слово, яке передає відчуття мерехтливого гасового освітлення, походить від Gas Light, назви п’єси 1938 року та фільмів Gaslight 1940 та 1944 рр., знятих за мотивами п’єси. В останньому знялася Інгрід Бергман, яка і виграла завдяки йому Оскар 1944 р. за «Найкращу жіночу роль». Крім того, фільм взяв Оскар ще й за «Найкращу роботу художника-постановника».

В сюжетах п’єси та фільмів чоловік намагається змусити свою дружину повірити, що вона божеволіє. Його дії на горищі призводять до того, що газове світло в будинку тьмяніє, але він наполягає, що світло не тьмяніє і що вона не може довіряти власному сприйняттю.

У сучасну епоху дезінформації, фейкових новин, теорій змови та дипфейків Gaslighting стало справжнім словом нашого часу. Протягом 2022 року спостерігалось зростання кількості запитів зі словом Gaslighting на 1 740%.

Інші популярні слова 2022 року: