Група дослідників з Канади заявляє, що вони виявили два нових мінерали (і, можливо, навіть третій) після аналізу уламка 15-тонного метеорита, який впав на сході Африки.

Метеорит, дев’ятий за величиною з зафіксованих, шириною понад 2 метри, був знайдений в Сомалі у 2020 році. Хоча місцеві пастухи верблюдів кажуть, що він був добре відомий їм протягом багатьох поколінь і називався Nightfall в їхніх піснях і віршах.

Дослідники виявили два нових мінерали на метеориті, що впав у Сомалі

Тим часом вчені охрестили іншопланетний камінь «Ель-Алі», оскільки він був знайдений поблизу міста Ель-Алі, в регіоні Хіраан. 70-грамовий уламок метеорита на основі заліза був відправлений до колекції метеоритів Альбертського університету для класифікації.

Дослідники виявили два нових мінерали на метеориті, що впав у Сомалі

Подібні мінерали були синтетично створені в лабораторії в 1980-х роках, але ніколи не були зареєстровані як такі, що з’являються в природі. Виявлені нові мінерали можуть допомогти зрозуміти, як працює «природна лабораторія», і можуть мати ще невідоме використання в реальному світі. Третій потенційно новий мінерал наразі аналізується.