За даними аналізу Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), за останні дев’ять років ЄС надав великим підприємствам-забруднювачам довкілля майже 100 млрд євро у вигляді безплатних дозволів на викиди вуглекислого газу. Безплатні квоти прямо суперечать принципу «забруднювач платить», заявили у WWF.

Безплатні дозволи на забруднення на суму 98,5 млрд євро були надані енергомістким секторам, включно зі сталлю, цементом, хімічною промисловістю та авіацією в період 2013-2021 років. Це більше, ніж 88,5 млрд євро, які за схемою торгівлі викидами (СТВ) ЄС заплатили забруднювачі (в основному вугільні та газові електростанції) за викиди CO2.

Крім того, як зазначає WWF, безплатні дозволи не супроводжувалися кліматичними умовами, такими як підвищення енергоефективності, а деякі забруднювачі також змогли отримати мільярдні прибутки, продавши дозволи, які вони не використали.

Європейська Комісія описує СТВ як «наріжний камінь політики ЄС щодо боротьби зі зміною клімату та ключовий інструмент для економічно ефективного скорочення викидів парникових газів». Кількість дозволів на викиди вуглецю щорічно скорочується, що в останні роки призвело до зростання ціни дозволів та стимулювало компанії до скорочення викидів.

Викиди вуглецю, на які поширюється дія СТВ, скоротилися на 37% з моменту її початку у 2005 році, в основному завдяки зростанню відновлюваної енергетики. Але WWF заявив, що безплатні квоти підірвали СТВ, а викиди від важкої промисловості не скоротилися. Аналіз також показав, що щонайменше третина доходів, отриманих від СТВ, не була витрачена на кліматичні дії, а якщо виключити проєкти з підвищення ефективності спалювання викопного палива, то ця частка зростає майже до половини.