Компанія Google та найбільший оператор радіостанцій у США iHeartMedia отримали позов про недобросовісну рекламу Pixel 4.

FTC і чотири штати заявляють, що компанії випустили в ефір «майже 29 тисяч оманливих схвалень радіоведучих» протягом 2019 і 2020 років, а директор Бюро захисту прав споживачів Семюель Левін заявив, що «Google та iHeartMedia платили впливовим особам за просування продуктів, якими вони ніколи не користувалися, демонструючи кричущу неповагу до правил правдивої реклами».

Обидві компанії врегулювали позов і будуть зобов’язані виплатити $9,4 млн штрафних санкцій.

Радіоведучі розповідали, наскільки їм сподобався Pixel 4, але «ведучі не отримали Pixel 4 перед записом і виходом в ефір більшості рекламних роликів, а отже, не володіли телефонами й не користувалися ними на регулярній основі». Тому не можуть відповідати дійсності оголошення від першої особи на кшталт: «Це моя улюблена телефонна камера, особливо в умовах низької освітленості, завдяки режиму нічного знімання», «Я фотографую все, як у студії» та «Він також чудово допомагає мені виконувати роботу завдяки новому голосовому помічнику Google Assistant, який може виконувати кілька завдань одночасно».

Представник Google повідомив:

«Ми раді вирішити цю проблему. Ми серйозно ставимося до дотримання рекламного законодавства і впровадили процеси, покликані допомогти нам забезпечити дотримання відповідних правил і галузевих стандартів».

В рамках врегулювання Google та iHeartMedia заборонено «вводити в оману щодо того, що особа володіла або використовувала певні продукти, або щодо її досвіду роботи з ними». Угода підлягає громадському обговоренню протягом 30 днів, після чого комісія проголосує за те, щоб зробити запропоновані накази про надання згоди остаточними.