З початку повномасштабного вторгнення росії на українські землі, компанія Starlink є одним з найбільших «рятувальних кіл» для підтримки зв’язку в країні. Спочатку компанія налагодила підтримку зв’язку для нашого регіону, а згодом зменшила ціни на термінали та обслуговування.

Але це не тривало довго. AIN звернув увагу на твіт волонтера Павла Бондаренка, який показав скриншот листа від компанії. В ньому йдеться про підвищення вартості обслуговування з $60/міс до $75.

Термінали Starlink та послуги зв’язку подорожчали для українців

«Щомісячна вартість послуги Starlink зросте з $60 до $75. Нова ціна діятиме для вашої підписки починаючи з 29.12.2022. Якщо ви не бажаєте продовжувати послугу, можете скасувати її в будь-який момент», — йдеться в повідомленні від Starlink.

Також видання НВ помітило, що зросла й вартість самих терміналів. Якщо раніше такий можна було замовити за $385, то тепер його вартість піднялася до $700 (до яких ще потрібно додати $50 за доставлення).

Наразі в Україні працюють понад 20 000 терміналів, що більше ніж у будь-якій країні Європи. Ілон Маск не раз заявляв, що самі термінали та обслуговування обходиться компанії у значні суми ($20 млн на місяць), через що навіть звертався до Пентагону з проханням по допомогу (у $400 млн).

«Чому так багато? Як повідомляв Маск, “Старлінки”, що їх передають партнери та оплачує компанія — це спеціальні корпоративні версії, абонплата за які складає $4500/місяць. Це значно вище типового пакету послуг за $60/місяць, оскільки, як говорив сам підприємець, такі спеціальні версії споживають величезні обсяги інформації», — зазначає Данило Ївженко з AIN.

Збільшення вартості послуг відповідно потребуватиме від країни додаткових 12 млн гривень на місяць для підтримки забезпечення зв’язку.