Національний банк України презентував представникам банків, небанківських фінустанов та ринку віртуальних активів для обговорення проєкт концепції е-гривні — цифрових грошей Нацбанку.

Про це повідомляє НБУ.

Е-гривня — це електронна форма грошової одиниці України, емітентом якої є Національний банк.

Ключове призначення електронної гривні — ефективно виконувати всі функції грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форми гривні. Використання е-гривні має бути зручним та доступним для всіх верств населення, юридичних осіб, державних органів, банків та небанківських фінансових установ.

Ще у вересні минулого року Нацбанк започаткував проєкт «Е-гривня», щоб експериментальним шляхом визначити доцільність широкомасштабного випуску в Україні цифрової гривні.

У жовтні 2022 року ДП «Український інститут інтелектуальної власності» (УКРПАТЕНТ) зареєструвало торговельну марку «е-гривня» та e-hryvnia, яка належить Національному банку України.

«Розробка та впровадження е-гривні може стати наступним кроком еволюції платіжної інфраструктури України, сприятиме цифровізації економіки, подальшому поширенню безготівкових розрахунків, зменшенню їх вартості, зростанню рівня їх прозорості і підвищенню довіри до національної валюти загалом. Це може позитивно вплинути на забезпечення економічної безпеки та посилення монетарного суверенітету держави, посилить спроможність Національного банку підтримувати цінову та фінансову стабільність як запоруку стійкого економічного зростання», — зазначав заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Під час обговорення з учасниками фінансових ринків Національний банк презентував також можливий дизайн е-гривні, її архітектуру, характеристики та переваги для надавачів платіжних послуг. Використання технологічної платформи для миттєвих розрахунків е-гривнею, програмування послуг та аналізу потоків даних створить широкі можливості для виникнення нових бізнес-кейсів, цифровізації послуг, залучення нових клієнтів, оптимізації витрат тощо.

Під час створення проєкту концепції е-гривні регулятор враховував результати опитування експертів фінансового ринку щодо попиту на е-гривню, світовий досвід розробки цифрових валют центральних банків та власні дослідження.

Наразі Національний банк розглядає та опрацьовує такі можливі варіанти використання е-гривні, від яких залежатимуть її дизайн та основні характеристики:

  1. е-гривня для роздрібних безготівкових платежів із можливою функціональністю «програмованих» грошей: для здійснення цільових соціальних виплат, зниження державних видатків на адміністрування та контроль цільового використання коштів, а також використання технології смартконтрактів для програмування різноманітної логіки розрахунків залежно від настання тих чи інших обставин та фактів;
  2. е-гривня для використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій з віртуальними активами). Е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для ринку віртуальних активів в Україні;
  3. е-гривня для забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів: забезпечить можливість здійснювати транскордонні платежі швидше, дешевше та прозоріше.

Водночас Національний банк, як і більшість центробанків світу, підходитиме до питання випуску власної цифрової валюти зважено та враховуючи, зокрема, потенційний вплив від її запровадження на фінансову систему держави.