Російський уряд в онлайн-режимі отримує інформацію про ситуацію на українських дорогах, проїзд військової техніки та навіть входи й виходи до будь-якого будинку, користуючись інформацією, яку збирають та передають тисячі наших водіїв, повідомляє «ІнформНапалм», посилаючись на дані дослідження Громадської спілки «Асоціація відповідальних перевізників».

15%, а це кожен сьомий водій в Україні, використовують російські навігатори 2-GIS та «Яндекс Карти і Навігатор», які контролюються урядом країни-агресора, і які досі можна встановити та користувати через VPN в Україні.

Застосунки отримують та можуть передати безліч інформації про українські міста, включно з об’єктами критичної інфраструктури, переміщенням військових чи місцями скупчення людей. Водій може навіть не знати, що став шпигуном — щоб передати інформацію, йому просто потрібно проїхати повз ці об’єкти з увімкненим навігатором. За даними «Асоціації відповідальних перевізників», найбільше російських додатків встановлено у телефонах автомобілістів у Харкові, Одесі чи Дніпрі. Таких користувачів там від 42% до 58%.

Власники застосунків не приховують своє російське коріння. З App Store та Google Play на сторінці додатка «2-GIS карти і навігатор офлайн» раніше можна було дізнатись, що розробником додатка є зареєстрована в ОАЕ компанія Urbi Gulf FZ-LLC. Зараз він недоступний для завантаження лише в Україні. За кордоном таких обмежень немає, так само в нашій країні ним можна користуватись через VPN. У Політиці конфіденційності, яка є у вільному доступі, вказано, що обробку персональних даних здійснює кіпрська компанія 2GIS LOCAL SEARCH LIMITED. Її основні бенефіціари, за даними «Асоціації відповідальних перевізників» — громадянин Росії Олександр Сисоєв та державний Сбербанк Росії. Окрім цього, головний офіс компанії ТОВ ДубльГіс, що надає право безплатно користуватись 2-GIS, розташований в російському Новосибірську. У червні 2020 року 72% акцій компанії-розробника застосунку придбав той самий Сбербанк, ще 3% її акцій належить ТОВ «О2О Холдинг» — спільному підприємству «Сбербанка» та Mail.ru Group. Є навіть сайт https://2gis.ua/kyiv, де збирають інформацію про розташування організацій, висотність будівель та входи й виходи з них.

Повідомляється, що Об’єднання перевізників неодноразово зверталось до РНБОУ, МВС та СБУ, аби роботу російських мобільних додатків було заблоковано на території України, однак дії відповідних структур обмежилися листами на адресу магазинів мобільних додатків.

Яким саме чином додатки збирають подібну інформацію, джерело не зазначає. Але варто пам’ятати, що така вірогідність все одно залишається. Тож краще зайвий раз не допомагати ворогу та відмовитися від використання ПЗ, яке розробляється та контролюється країною-агресором.