У нічному небі спостерігається активність метеорного потоку Гемініди — зазвичай найсильнішого метеорного потоку року. У пікові ночі Гемініди можуть приносити більше сотні метеорів на годину.

У 2022 році зорепад буде активний з 19 листопада до 24 грудня, досягнувши піку ввечері 13 грудня і вранці наступного дня. Місяць буде повним більш ніж на дві третини тієї ночі.

Гемініди — це рідкісний метеорний потік, який, схоже, не пов’язаний з активною кометою, яка здійснює періодичні візити до внутрішньої Сонячної системи з інтервалом у кілька років або довше. Замість цього джерелом, схоже, є астероїд 3200 Фаетон, який, на думку астрономів, може бути згаслою кометою або новим видом об’єкта, який називається «кам’яною кометою», згідно з даними NASA.

Шматки уламків і детриту, які відкололися від Фаетона протягом багатьох років, утворюють пилові хмари, які є щільнішими, ніж ті, що залишають після себе більшість комет. Це пояснює, чому Гемініди постійно є одним з найсильніших щорічних метеоритних дощів. Кожного грудня ми дрейфуємо через найбільш щільну частину цієї хмари, і сотні або тисячі шматочків розміром приблизно з камінчик згорають при зіткненні з нашими верхніми шарами атмосфери.

Для того, щоб зловити якомога більше Гемінід, найголовніше — знайти неосвітлене місце для спостереження, з широким видом на безхмарне небо. Кілька метеорів на годину можна «зловити» і прямо зараз, тим більше, що інші зорепади, такі як Леоніди та Тауриди, все ще активні.

Якщо Місяць піднявся, ви можете спробувати зорієнтуватися так, щоб він був якомога ближче до вас.

Коли ви знайдете ідеальне місце, ляжте на спину, розслабтеся і дайте своїм очам час, щоб адаптуватися. Потім просто спостерігайте. Плануйте щонайменше годину на все спостереження, оскільки завжди бувають затишшя в активності. У пікову ніч, якщо вам пощастить з ідеальними умовами, ви можете побачити до 150 метеорів за годину.

Найкращий шанс побачити так багато метеорів — близько 2 години ночі, коли сяйво, з якого Гемініди випромінюють назовні, буде найвищим у небі. Проте, як вже згадувалося раніше, радіант знаходиться над горизонтом ближче до вечора, і ці більш сприятливі години також є найкращим часом для спостереження яскравого «земного гравера», який отримав прізвисько за блискучу вогняну кулю, що ефектно спалахує прямо над горизонтом.