Марсохід NASA Perseverance шукає ознаки життя на Марсі з того часу, як він приземлився в стародавньому озері на Червоній планеті в лютому 2021 року. У тріо нових досліджень вчені розкрили деякі подробиці про придатні для життя умови, які колись існували на Марсі, одночасно обмежуючи шанси на виявлення марсіанського життя в майбутньому.

Наразі Марс є холодним і висушеним світом, ворожим до життя, але є численні докази того, що багато мільярдів років тому він був теплішим, вологішим і привітнішим. Прості форми життя могли виникнути в озерах і річках, які протікали в ту давню епоху, саме тому NASA відправило Perseverance на пошуки скам’янілих слідів будь-яких марсіанських мікробів, які колись існували. Марсохід також збирає зразки з кратера Джезеро, які команда місії сподівається забрати з майбутнім космічним апаратом, щоб доставити їх на Землю для більш ретельного вивчення. Дані для нових досліджень були зібрані протягом майже двох років позаземних досліджень.

Команди, що працюють над кожним зі спеціалізованих інструментів Perseverence, опублікували резюме своїх висновків у серії з трьох досліджень. Нове дослідження слідує за серпневим, в якому повідомляється про велику кількість магматичних (або вулканічних) порід в районах, вперше досліджених Perseverance, і пропонує більш детальну інформацію про нові відкриття марсохода.

«Це фактична інструментальна документація всіх доказів, які ми бачили, – каже Єва Шеллер, планетолог з Массачусетського технологічного інституту, яка очолювала дослідження SHERLOC(бортовий ультрафіолетовий спектрометр), що було опубліковане в журналі Science. – Це фактично перший раз, коли ми використовуємо такий вид приладів в планетарній місії, тож саме по собі це також є демонстрацією нової інженерної техніки».

SHERLOC виявив два різних періоди, коли кратер перебував під впливом присутності води. Хоча важко визначити точний часовий проміжок, команда підрахувала, що вода в цьому районі була близько 3,8 мільярда років тому. За словами Шеллер, понад мільярд років потому кратер містив солоніший розсіл, який виробляв хімічні речовини, що називаються перхлоратами.

«У такому середовищі ми спостерігаємо дуже, дуже дивну хімію, яка взагалі не поширена на Землі, але, схоже, більш поширена на Марсі, тому що ми бачили ці види матеріалів майже у всіх місіях зараз, – пояснила вона. – Отже, є дві рідини з різних порід різного віку з дуже різним хімічним складом, які [SHERLOC] зміг визначити».

Інструмент також зміг виявити органічні молекули, які є ключовими інгредієнтами для життя, підтверджуючи, що в Єзерському кратері колись існували умови, придатні для життя.

Результати SHERLOC допомагають реконструювати історію води та органіки на Марсі та підтверджують, що кратер Джезеро мав необхідні умови для підтримки мікробів, хоча це не означає, що життя коли-небудь зароджувалося на Червоній планеті.

Окрім SHERLOC, Perseverance також має на борту рентгенівський спектрометр PIXL і стереоскопічну камеру Mastcam-Z, яка має функцію масштабування.

Тим часом команда Mastcam-Z повідомила, що не знайшла переконливих доказів озерної седиментації в регіонах дна кратера, що означає, що марсохід ще не натрапив на осадові породи, які могли б зберегти будь-які давні ознаки життя.

Разом нові дослідження просувають наше розуміння придатної для життя версії Марса, яка існувала мільярди років тому.