Політика Covid Zero вперше призвела до значних, як для Китаю, протестів в різних містах країни. Інформацію про них китайська влада намагається приховати не тільки у внутрішньому інтернеті, проте й в таких соціальних мережах, як Twitter, скориставшися її нестабільністю.

Як повідомляє The Washington Post, у неділю радикально скорочена команда Twitter, яка має боротися з пропагандою, намагалася справитися з потоком порнографічного контенту. За словами дослідників він був спрямований на те, щоб «потопити» потік новин з місць протестів проти обмежень, пов’язаних з коронавірусом.

Численні китайськомовні акаунти, деякі з яких не працювали місяцями або роками, ожили рано вранці в неділю і почали спамити сервіс посиланнями на ескорт-послуги та інші пропозиції для дорослих поряд з назвами міст.
В результаті протягом декількох годин кожен, хто шукав пости з цих міст і використовував китайські назви місцевостей, бачив беззмістовний порно-спам, замість інформації про протести.

За словами нещодавно звільненого співробітника Twitter, це не перший випадок, коли підозрілі акаунти, пов’язані з урядами, використовують подібний підхід. Але в минулому він частіше працював для дискредитації певного акаунта або невеликої групи користувачів, згадуючи їх в оголошеннях про ескорт-послуги.

«Це відома проблема, з якою наша команда мала справу вручну, крім автоматизації, яку ми впровадили», – сказав колишній співробітник Twitter, який говорив на умовах анонімності, щоб уникнути відплати за розкриття внутрішніх процесів.

За оцінками вцілілих співробітників соціальної мережі, в результаті масових звільнень і відставок загальний штат Twitter скоротився з приблизно 7 500 до приблизно 2 000 осіб. Деякі групи, в тому числі ті, що займаються питаннями прав людини, проблемами безпеки та оманливими операціями іноземного впливу, були скорочені до жменьки людей або взагалі не мають персоналу.

Кампанія була помічена дослідниками Стенфордського університету та інших установ. Директор Стенфордської інтернет-обсерваторії Алекс Стамос сказав, що його команда працює над тим, щоб визначити, наскільки вона поширена та ефективна.

Нинішній співробітник Twitter повідомив зовнішньому досліднику, що компанія знала про проблему до полудня і працювала над її вирішенням. До кінця неділі новини та зображення протестів нарешті почали з’являтися в результатах пошуку постів в містах, де проходили мітинги.

«50% порно, 50% протестів», – сказав один американський урядовий підрядник і експерт з Китаю, виступаючи на умовах анонімності для обговорення цього питання. «Як тільки я зробив 3-4 прокрутки в стрічці, щоб побачити пости за попередній день, це вже було порно».